De messentrekker maakte zijn eerste slachtoffer voor de deur van deze tabakszaak annex krantenwinkel, stak daarna in op klanten in de zaak en rende vervolgens naar een slagerij waar hij opnieuw mensen aanviel.
Volledig scherm
De messentrekker maakte zijn eerste slachtoffer voor de deur van deze tabakszaak annex krantenwinkel, stak daarna in op klanten in de zaak en rende vervolgens naar een slagerij waar hij opnieuw mensen aanviel. © AP

Dodelijke mesaanval in Frankrijk beschouwd als terreurdaad, drie verdachten vast

De antiterrorisme-afdeling van het Openbaar Ministerie in Parijs heeft een onderzoek geopend naar de mesaanval in het zuidoosten van Frankrijk waarbij gisteren twee doden en vijf gewonden vielen. Behalve de vermoedelijke dader zijn nog twee verdachten opgepakt. De drie mannen zijn van Soedanese origine, melden Franse media.   

De vermeende messentrekker Abdallah Ahmed-Osman (32) werd vlak na de aanval, omstreeks 11 uur in het centrum van Romans-sur-Isère bij Valence, gearresteerd. Hij zou de politie hebben gevraagd hem dood te schieten. De dertiger zei tijdens zijn eerste verhoor dat hij zich niet herinnerde wat er was gebeurd, verklaarde een bron dichtbij het onderzoek. De Soedanees wordt vandaag psychisch onderzocht. Hij verkreeg eind juni 2017 de vluchtelingenstatus in Frankrijk en een maand later een verblijfsvergunning voor tien jaar. Ahmed-Osman is niet bekend bij de Franse of Europese politie en inlichtingendiensten.

De tweede verdachte, een kennis van de dertiger, werd gistermiddag opgepakt. Omstreeks 19.20 uur rekende de politie een huisgenoot van de hoofdverdachte in, verklaarden bronnen binnen de antiterrorisme-afdeling van het Openbaar Ministerie in Parijs vanmorgen tegenover persbureau AFP.

Ongelovigen

Het nationale antiterreurparket (PNAT) opende een onderzoek wegens “moord en poging tot moord in het kader van een terroristische onderneming” en “criminele terroristische bendevorming”. Volgens het PNAT wijzen de eerste elementen van het onderzoek op een “moordzuchtige route gericht op ernstige verstoring van de openbare orde door intimidatie of terreur".  Ook vond de politie bij een huiszoeking in de woning van Abdallah A.-O. handgeschreven documenten met een religieuze ondertoon waarin hij zich erover beklaagt in “een land van ongelovigen” te wonen, aldus de bron. 

Van de vijf gewonden waren drie er slecht aan toe. Hun toestand is nu stabiel, verklaarde het ziekenhuis tegenover Franse media. De Franse president Emmanuel Macron betuigde op Twitter zijn medeleven. “Mijn gedachten zijn bij de dodelijke slachtoffers van de aanslag in Romans-sur-Isère, de gewonden, hun families. Alles zal in het werk gesteld worden voor het ophelderen van deze weerzinwekkende daad die ons toch al zwaar getroffen land in rouw heeft gestort”, schreef het staatshoofd.

De messentrekker sneed volgens getuigen voor de deur van een tabakszaak annex krantenwinkel een man de keel door voor de ogen van diens vrouw en kind. Daarna ging hij de zaak binnen, waar hij instak op meerdere mensen. Vervolgens ging de dertiger naar een slagerij, waar hij een ander mes pakte en opnieuw iemand neerstak, en naar een ernaast gelegen bakkerij. Ook daar vielen slachtoffers. Kort voor 11 uur kon de politie hem aanhouden.  De man zou Allahu akbar hebben geschreeuwd terwijl hij op zijn slachtoffers afstormde. 

De Frase minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner (M) praat met politiemensen en vertagenwoordigers van de plaatselijke autoriteiten op de plaats delict.
Volledig scherm
De Frase minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner (M) praat met politiemensen en vertagenwoordigers van de plaatselijke autoriteiten op de plaats delict. © EPA
Het centrum van Romans-sur-Isère.
Volledig scherm
Het centrum van Romans-sur-Isère. © AFP
  1. Dode bij rellen en plunderingen in Minneapolis na overlijden zwarte man
    Video

    Dode bij rellen en plunderin­gen in Minneapo­lis na overlijden zwarte man

    Een grootschalige demonstratie in de Amerikaanse stad Minneapolis na het overlijden van een ongewapende zwarte man, liep in de nacht van woensdag op donderdag enorm uit de hand. Tal van winkels zijn geplunderd en in brand gestoken en een politiebureau is belaagd door een woedende menigte. Eén relschopper is overleden. De burgemeester van de stad deed tijdens de ongeregeldheden een emotionele oproep aan alle betrokkenen. ,,Verlaat het gebied.”