Volledig scherm
Een reddingswerker en haar speurhond zoeken in de verschroeide bossen van Paradise naar overlevenden van de bosbrand. © AFP

Dodental branden Californië naar 71, meer dan 1000 mensen vermist

Vrijdag zijn opnieuw acht stoffelijke overschotten gevonden van mensen die door de bosbrand in het noorden van Californië om het leven zijn gekomen. Het dodental van Camp Fire komt daarmee op 71. Op de lijst van vermiste personen staan inmiddels meer dan duizend namen.

Sherrif Kory Honea van het district Butte County maakte dat vrijdagavond bekend. De forse toename van het aantal vermisten (1.011) is het gevolg van het combineren van de oproepen aan het noodnummer 911, van politierapporten en van aangiftes van ongeruste familieleden. 

Honea benadrukte daarbij dat het niet wil zeggen dat er ook daadwerkelijk zoveel mensen vermist zijn. ,,De lijst is dynamisch. Er komen mensen bij en er gaan mensen af. Waarschijnlijk bevat de lijst namen van mensen die voor het vuur gevlucht zijn en die zich niet realiseren dat ze door anderen als vermist kunnen zijn opgegeven’’, aldus de sherrif.

De hulpdiensten hopen nog altijd dat honderden mensen die nu als vermist staan opgegeven, het toch hebben overleefd. ,,Vele inwoners hebben kunnen vluchten, velen weten niet dat we naar hen op zoek zijn”, aldus Honea.

Camp Fire verwoestte bijna het volledige stadje Paradise. Het gaat om de dodelijkste en meest verwoestende brand ooit in Californië. Het vuur is nog altijd maar voor de helft onder controle, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. De Amerikaanse president Donald Trump brengt zaterdag een bezoek aan het rampgebied. 

Kijk hier hoe het leger nu Black Hawk gevechtshelikopters inzet in de strijd tegen de bosbranden:

Volledig scherm
In de stad Chico is op een parkeerterrein van een Walmart-warenhuis een tentenkamp opgeslagen voor geëvacueerden. © AFP