Volledig scherm
© EPA

Dodental door vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland stijgt naar acht slachtoffers

Het dodental door de vulkaanuitbarsting voor de kust van Nieuw-Zeeland is opgelopen naar acht. Twee slachtoffers overleden in het ziekenhuis, meldt de politie.

Volledig scherm
© Getty Images

De vulkaan barstte maandag uit op een onbewoond eiland. Daar liepen op dat moment toeristen en hun gidsen rond. Het ging in totaal om 47 mensen, van wie er nog negen worden vermist: zeven Australiërs en twee Nieuw-Zeelanders. Zij hebben de uitbarsting vermoedelijk niet overleefd, maar de autoriteiten hebben hun lichamen nog niet kunnen bergen.

De vulkaan is afgelopen nacht weer heftiger gaan werken. Dit maakt het voor de autoriteiten vooralsnog onmogelijk om vermisten te zoeken, melden Nieuw-Zeelandse media.

Door de uitbarsting op White Island raakten ook tientallen mensen gewond. Veel overlevenden zijn er slecht aan toe omdat ze ernstige brandwonden opliepen. Ze zijn in verscheidene Nieuw-Zeelandse ziekenhuizen opgenomen.

Voor 95 procent verbrand

Een aantal patiënten is er slecht aan toe door brandwonden die 95 procent van hun lichaam bedekken. Nieuw-Zeeland heeft 1,2 miljoen vierkante centimeter huid besteld in de Verenigde Staten, aldus dokter Peter Watson van het ziekenhuis in Auckland, waar het nationale brandwondencentrum is gevestigd.

Australië heeft een vliegtuig van de luchtmacht naar Nieuw-Zeeland gestuurd om een aantal gewonden die vervoerd kunnen worden naar Australische brandwondencentra te brengen.

Oog van de naald

Zes Nederlanders kropen door het oog van de naald. De toeristen, onder wie twee stelletjes, stonden enkele uren voor de gigantische uitbarsting nog op de rand van de krater. ,,Ze hebben echt heel veel geluk gehad en zijn ontzettend geschrokken van wat er is gebeurd’’, liet een woordvoerder van reisorganisatie Sawadee weten.

Voor wetenschappers was de vulkaanuitbarsting amper te voorspellen. Er werd de afgelopen weken weliswaar een verhoogde vulkanische activiteit waargenomen, maar volgens veiligheidsexperts was er geen reden voor zorg omdat White Island altijd borrelt en per slot van rekening een van de actiefste vulkanen ter wereld is.

White Island is juist vanwege zijn vulkanische activiteit (zoals rook en kokende modderpoelen) uiterst populair onder avontuurlijke toeristen. Jaarlijks brengen meer dan tienduizend waaghalzen een bezoek aan het verlaten vulkaaneiland. Zij doen dat op eigen risico: de vulkaan rommelt onophoudelijk en een uitbarsting ligt altijd op de loer, hoe klein de kans ook is.

White Island ligt op zo’n 50 kilometer ten noordoosten van het Noordereiland. Pas sinds 1953 is het een toeristische attractie. Hiervoor leefde een mijnwerkersgemeenschap op het eiland. Na een uitbarsting kwamen de twaalf bewoners van het eiland om het leven. Sindsdien is het eiland, dat rijk is aan sulfiet, onbewoond. In april 2016 barstte de vulkaan voor het laatst uit. Niemand raakte toen gewond. 70 procent van de vulkaan ligt onder water.

  1. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
    PREMIUM

    ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

    De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.