Volledig scherm
Brandweerlieden bestrijden het vuur dat is ontstaan na een explosie in een chemische fabriek in het Chinese Yancheng. © REUTERS

Dodental explosie chemische fabriek China stijgt naar 64

UpdateHet dodental van de grote explosie op een chemiepark in China is inmiddels gestegen naar 64. Honderden mensen raakten gewond, van wie er nog velen in kritieke toestand verkeren, zo maakten de autoriteiten van de Oost-Chinese stad Yancheng bekend. Ook worden nog ruim 20 mensen vermist. Eén gewonde kon zaterdag uit de puinhopen worden gered.

De explosie werd donderdagmiddag veroorzaakt door een brand in een fabriek voor pesticiden, Tianjiayi Chemical Co. Door de kracht van de ontploffing raakten ook gebouwen in de omgeving beschadigd en sneuvelden veel ruiten. Videobeelden tonen de vuurzee die ontstaat als de knal zich voordoet. 

Volgens Chinese media moesten meer dan zeshonderd mensen behandeld worden aan verwondingen die ze door de ontploffing hadden opgelopen. Ze werden door zestien verschillende ziekenhuizen opgevangen. In het ziekenhuis in Xiangshui waren op zaterdagochtend zelfs de gangen gevuld met tijdelijke bedden voor de vele gewonden. Ook kinderen die op een nabijgelegen kinderopvang verbleven, raakten gewond.

,,Ik ging net mijn salaris ophalen toen het gebouw werd opgeblazen’’, vertelt een medewerker wiens hoofd bedekt is met bloederig verband. ,,Ik heb niet eens meer een huis om naar toe te gaan”, zei hij.

In China gebeuren vaker grote bedrijfsongevallen omdat bedrijven het niet zo nauw nemen met de veiligheidsvoorschriften. Ook het bedrijf waar deze explosie plaatsvond zou volgens de krant China Daily in het verleden boetes opgelegd hebben gekregen vanwege het niet naleven van de veiligheidsvoorschriften.

Volledig scherm
Hulpverleners behandelen een gewonde. © AFP