Volledig scherm
President Donald Trump kijkt naar de eclips. © REUTERS

Don't look! Maar Trump kijkt toch direct in zon tijdens eclips

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren iets gedaan wat deskundigen ten strengste afraden tijdens een zonsverduistering: er zonder eclipsbril naar kijken.

Trump had wel degelijk zo'n brilletje bij zich en zwaaide er zelfs mee naar het publiek, zo was te zien op televisiebeelden, maar hij kon het niet laten om toch met het blote oog recht in de zon te kijken tijdens het hoogtepunt van de eclips. 

Zijn gedrag, waarmee hij tegen alle waarschuwingen van artsen en wetenschappers inging, ontlokte een van zijn stafleden de verschrikte kreet: niet kijken! Pas daarna haalde Trump quasi-nonchalant zijn eclipsbrilletje tevoorschijn en zette het op. 

Ging de president roekeloos om met zijn netvliezen of gaf hij een slecht voorbeeld? Nauwelijks, volgens Fox News-anker en politiek commentator Tucker Carlson. ,,Dit gedrag, geen volledige verrassing, is wellicht het meest indrukwekkende wat een Amerikaanse president ooit heeft gedaan", analyseerde de conservatieve presentator.  

'Grap met veel waarheid'

Carlson zei het met een uitgestreken gezicht maar was overduidelijk een grap aan het maken, concludeert de Washington Post vandaag. Toch schuilt er volgens de krant veel waarheid in de opmerking. 'Hij heeft volledig gelijk dat het negeren van waarschuwingen door Trump allesbehalve verrassend is. We hebben het over de man die ooit zei: 'Ik weet meer over IS dan de generaals. Geloof me.''

Beweren dat hij het beter weet dan mensen die het daadwerkelijk beter weten is onderdeel van Trumps optreden, besluit de gezaghebbende krant.  

81 procent

President Donald Trump aanschouwde de eclips samen met zijn vrouw Melania vanaf een balkon van het Witte Huis in Washington, waar de verduistering slechts gedeeltelijk was.

De laatste keer dat een dergelijk spektakel in de VS van de ene kust naar de andere te zien was, was in 1918. De laatste totale verduistering in de VS vond plaats in 1979. Zonsverduisteringen komen gemiddeld één keer per driehonderd jaar op dezelfde plaats voor. In Nederland pas weer in oktober 2135. Niemand die nu leeft gaat dat nog meemaken. Nederlandse reisorganisaties hadden speciale eclipsreizen naar de Verenigde Staten aangeboden, waar veel belangstelling voor was. Eclipsjager Henk vloog naar de VS om de eclips mee te maken.

  1. Man maakt ritje op de achterkant van een trein in Australië

    Man maakt ritje op de achterkant van een trein in Australië

    Een automobilist wist zaterdag niet wat hij zag toen hij in het Australische Perth een trein voorbij zag razen. Op de achterkant van de trein stond namelijk een man die zichzelf vasthield met één hand vast aan de ruitenwisser. De trein denderde met zo'n 110 kilometer per uur door naar het volgende station. Daar werd de 23-jarige man staande gehouden door de politie. Waarom hij op de achterkant van de trein is geklommen is niet bekend.