Volledig scherm
Officier van justitie Rolf Werlitz (L), politiechef Michael Schwald (m) en recherchebaas Gerhard Zintl (r) tijdens de persconferentie over de zaak die heel Duitsland heeft geschokt © EPA

Doodgeslagen brandweerman Duitsland liep op jongeren af en werd daarna omsingeld

UpdateDe 49-jarige brandweerman die vrijdagavond in het Duitse Augsburg overleed na een treffen met zeven jongeren, liep om nog onbekende reden op de tieners af. Daarna bemoeide hij zich met een van hen, kreeg hij een keiharde slag tegen het hoofd en bezweek hij onderweg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Dat hebben politie en justitie in de Zuid-Duitse stad vandaag meegedeeld tijdens een persconferentie over de ophefmakende zaak. Volgens hen passeerde het latere slachtoffer met zijn echtgenote en een bevriend stel de jongeren na een bezoek aan de kerstmarkt, draaide hij zich om een of andere reden om, liep hij op het groepje af en was hij even later omsingeld.

,,Op beelden van bewakingscamera's is te zien dat de man zich met een van de jongeren bezighoudt. Het lijkt op een woordenwisseling. Dan krijgt hij plotseling van opzij een klap tegen het hoofd en valt zwaargewond op de grond. Zijn 50-jarige metgezel die hem wil helpen, wordt in zijn gezicht geslagen en raakt eveneens gewond’’, zei recherchebaas Gerhard Zintl. Waarom het slachtoffer naar de groep liep en waarover hij met een van hen sprak, werd niet meegedeeld. Maar volgens  Zintl gedroeg de 49-jarige man zich conform de regels.

De klap zou zijn uitgedeeld door een 17-jarige hoofdverdachte. Hij werd gistermorgen vroeg gearresteerd. Aanvankelijk werd gemeld dat dit gebeurde op basis van de bewakingsbeelden maar daarop waren de gezichten va de verdachten niet te zien, lichtte  Zintl vandaag toe. ,,De hoofdverdachte kon worden gearresteerd op basis van informatie die rechercheurs verzamelden in een club. Op basis daarvan konden we de zeven verdachten identificeren.’’ 

De hoofdverdachte is geboren en getogen in Augsburg en heeft volgens de recherchebaas zowel de Duitse als de Libanese en Turkse nationaliteit. Een even oude medeverdachte die vlak daarna werd opgepakt, komt eveneens uit Augsburg maar heeft de Italiaanse nationaliteit. De overige vijf verdachten, die in de loop van gistermiddag en - avond werden gearresteerd, hebben allemaal Duitsers met tevens de Turkse nationaliteit. 

Alcohol

Volgens officier van justitie Rolf Werlitz kennen de jongeren elkaar al langer en zijn meerdere van hen bekend bij de politie. Bronnen dichtbij het onderzoek verklaarden gisteren al tegenover Duitse media dat de hoofd- en medeverdachte eerder in aanraking kwamen met de sterke arm der wet. Volgens de krant Augsburger Allgemeine gebeurde dat vanwege lichamelijk geweld en drugsdelicten. De zeven jongeren, de oudste is 19 jaar, waren vrijdagavond onder de invloed van alcohol, aldus de krant. 

De 17-jarige hoofdverdachte wordt verdacht van doodslag en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, de andere verdachten van medeplichtigheid aan doodslag en het in groepsverband toebrengen van lichamelijk letsel.  

Kritiek

Politie en justitie in Augsburg kregen tijdens het weekend op sociale media het verwijt dat ze de bewakingsbeelden niet openbaar maakte en niks over de verdachten naar buiten bracht. Politiechef Michael Schwald noemde beschuldigingen van het opzettelijk verzwijgen van informatie onjuist. ,,Ik verzeker u dat wij niks te verbergen hebben of verdoezelen.’’ Hij vroeg om begrip voor het feit dat niet alle informatie meteen kon worden gedeeld met de buitenwereld. ,,Alles is ondergeschikt aan het onderzoek’’, aldus Schwald.  

Volledig scherm
Collega’s en geschokte Augsburgers plaatsten ter nagedachtenis aan de overleden stadgenoot kaarsjes, bloemen en berichten op de plaats delict. © EPA

Kerstmarkt

Het slachtoffer had met zijn echtgenote en een bevriend stel de jaarlijkse Christkindlesmarkt (een kerstmarkt) bezocht in de binnenstad van Augsburg. Onderweg naar huis kwamen ze de groep jongeren tegen. De 49-jarige man raakte levensgevaarlijk gewond en overleed 50 minuten later in de ambulance onderweg naar het ziekenhuis.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) reageerde geschokt op de Beierse televisie. ,,Wat me zeer beroerd heeft, is dat een vredelievende burger in Augsburg is doodgeslagen.’’ Zijn partijgenoot Markus Schröder, premier van de deelstaat, liet ook weten geschokt te zijn door ‘deze verschrikkelijke geweldsdaad’. Burgemeester Kurt Gribl (CSU) van Augsburg schreef op Facebook: ‘Mijn hart heeft het zwaar van verdriet.’

Eerbetoon

Brandweerkorpsen verspreid over Duitsland herdachten het slachtoffer vanavond om 18 uur door het branden van kaarsen. Dit als bewijs van eenheid en respect. Zo’n 150 collega’s van het slachtoffer, een beroepsbrandweerman in Augsburg, kwamen gistermiddag al samen op het plein waar het drama plaatsvond. Samen herdachten ze hem in een grote kring met de armen om elkaars middel of over elkaars schouders.

De brandweerlieden legden een bloemenkrans op de plaats delict en plaatsten een windlicht met de boodschap: ‘Onze gedachten zijn bij jou. Je vrienden van de beroepsbrandweer Augsburg.’ Een trompettist speelde een muzikaal eerbetoon.

Volledig scherm
Zo'n 150 collega's hielden gisteren een indrukwekkend eerbetoon voor hun doodgeslagen makker op de plaats delict. © AP