Volledig scherm
Een herdenkingsplek voor Louisa and Maren. De twintigers kwamen in december 2018 om het leven. © EPA

Doodstraf Marokkanen voor moord op Scandinavische toeristen

Drie mannen zijn in Marokko ter dood veroordeeld voor de moord eind vorig jaar op twee Scandinavische toeristen van 24 en 28 jaar oud, melden Marokkaanse media. De daders stelden dat het een aanslag was uit naam van de terreurbeweging Islamitische Staat. Die beweging heeft echter nooit verantwoordelijkheid voor deze moorden opgeëist.

De Deense studente Louisa Vesterager Jespersen en haar Noorse vriendin Maren Ueland waren op een tocht naar de hoogste berg van het Atlasgebergte, de Toubkal en werden onderweg vermoord. 

De moord waarbij de slachtoffers de keel werd doorgesneden, schokte binnen- en buitenland. De Marokkaanse justitie verrichtte al snel arrestaties en 24 verdachten zijn voor de rechter verschenen wegens hun rol bij de moord of hun betrokkenheid bij de terroristische groep.

De drie mannen die de doodstraf hebben gekregen, golden als de daders. Het Openbaar Ministerie had de doodstraf ‘tegen deze bloeddorstige monsters’ geëist, ofschoon het Noord-Afrikaanse land al sinds 1993 geen doodstraffen meer voltrekt.

Het zijn de 25-jarige Abdessamad Ejjoud, de leider van de groep, de 27-jarige Younes Ouaziyad en de 33-jarige Rachid Afatti. De laatste legde de moordpartij op zijn mobiele telefoon vast en verspreidde beelden op sociale media. Ejjoud en Ouaiyad pleegden de moorden. Die werden gepleegd in de omgeving van het dorp Imlil, ongeveer 60 kilometer en zuiden van Marrakesh. De meeste beklaagden komen uit die stad. Tegen de andere 21 beklaagden zijn gevangenisstraffen geëist van tussen de 15 jaar en levenslang.

Volledig scherm
© REUTERS
  1. EasyJet houdt depressieve piloot aan de grond na appje over zelfmoord

    EasyJet houdt depressie­ve piloot aan de grond na appje over zelfmoord

    De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft een piloot tijdelijk op non-actief gesteld nadat hij in een WhatsAppgroep voor collega's had gemeld dat hij zijn ‘volstrekt zinloze leven’ wilde beëindigen. Geschrokken collega's lichtten zijn baas in, waarna de directie besloot dat hij voorlopig geen passagiersvliegtuigen mag besturen. De gezagvoerder mag pas weer achter de stuurknuppel als hij in therapie is geweest.
  2. Wie heeft de branden gemeld en hoe zit het met de complottheorieën?

    Wie heeft de branden gemeld en hoe zit het met de complotthe­o­rieën?

    Brazilianen in het Amazonegebied kuchen in de rook vanwege de ergste bosbranden sinds tijden. De Braziliaanse president Bolsonaro zorgde voor internationale verbijstering met zijn suggestie dat niet boeren en grondspeculanten, maar internationale natuurbeschermingsorganisaties (ngo's) achter de branden zitten. Hij vermoedt opzet om zijn economische beleid zwart te maken. Vijf vragen over de huidige situatie in de Amazone