Volledig scherm
Aanklager Thomas Vecsey tijdens zijn persconferentie. © Reuters

Drie aanhoudingen om 'Ibizagate' Oostenrijk

Een half jaar na het schandaal dat de Oostenrijkse regering ten val bracht, hebben de autoriteiten daar drie verdachten opgepakt. Zij worden volgens aanklagers verdacht van afpersing. Het gaat voor zover bekend om de eerste aanhoudingen in de zaak.

De drie verdachten zijn gearresteerd in verband met de in het geheim gemaakte video waardoor de regering viel. Op de beelden, gepubliceerd in mei, leek de toenmalige vice-kanselier Heinz-Christian Strache bereid te zijn om overheidsopdrachten te gunnen aan een vrouw die zich voordeed als Russische investeerder. Dit in ruil voor positieve media-aandacht voor zijn partij tijdens de verkiezingscampagne.

Aanklagers hebben de identiteit van de verdachten niet bekendgemaakt, maar Oostenrijkse media berichten dat het gaat om twee mannen en een vrouw. Zij zouden samenwerken met een privédetective die wordt gezien als het brein achter de affaire, die bekendstaat als "Ibizagate". Het zou de bedoeling zijn geweest zo'n 400.000 euro te eisen van toenmalig kopstuk Heinz-Christian Strache van de FPÖ-partij.

Verborgen camera's 

Strache was in 2017 met verborgen camera's gefilmd in een gehuurde villa op Ibiza. Daar sprak de prominente politicus met een vrouw die zich presenteerde als een vermogende Russin. De beelden, die werden doorgespeeld aan de media, verklaren de naam van het schandaal. 

Strache en Johann Gudenus, plaatsvervangend leider van de extreem-rechtse Vrijheidspartij, leken in de video ook corrupte politieke praktijken te bespreken waarbij sponsors waren betrokken. De Vrijheidspartij was destijds de ondergeschikte partij in de regeringscoalitie.

Na de val riep kanselier Sebastian Kurz riep vervroegde verkiezingen uit, die plaatsvonden in september. Strache nam ontslag uit de politiek.