Volledig scherm
© Getty Images

Drie branden worden één megabrand in Australië: groter dan provincie Brabant

De hoge temperaturen en sterke wind maken het de brandweer die de bosbranden in Australië bestrijden moeilijk. Aan de grens van deelstaten New South Wales (NSW) en Victoria, in het zuidoosten van het land, kwamen vannacht drie branden samen in één ‘megabrand’, met een oppervlakte van 600.000 hectare. Ter vergelijking: dat is ongeveer even groot als de provincies Noord-Brabant en Utrecht samen.

In enkele gebieden die door de bosbranden getroffen zijn, bedroegen de temperaturen gisteravond 44 graden en bereikte de wind snelheden tot 90 kilometer per uur. Vannacht moesten bewoners van de stad Wodonga wegens brandgevaar in veiligheid gebracht worden. Meer dan 3.500 brandweermannen waren actief in NSW, er woeden daar nog meer dan 140 branden.

Sinds het begin van de grote bosbranden in oktober ging in heel Australië al meer dan 10 miljoen hectare bos in vlammen op. Duizenden huizen zijn verwoest. Beelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tonen hoe de rook tot 17 kilometer in de atmosfeer stijgt.

 1. Cijfers van nieuwe sterfgevallen in China dalen volgens autoriteiten, Rode Kruis opent giro voor coronaslachtoffers
  liveblog corona

  Cijfers van nieuwe sterfgeval­len in China dalen volgens autoritei­ten, Rode Kruis opent giro voor corona­slacht­of­fers

  Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.
 2. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

  Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

  Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richtten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.