Volledig scherm
PREMIUM
Roelf B. vlak nadat hij was opgepakt in Hongarije. © index.hu

‘Drugsatleet’ Roelf B. weigert te vertellen waar de drie ton aan drugs vandaan komen

Atleet Roelf B. en zijn vriend Gert-Jan N., de twee jonge Nederlanders die dit voorjaar voor de Hongaarse rechter staan vanwege drugshandel, hebben ‘min of meer’ toegegeven wat ze hebben gedaan, maar weigeren te zeggen waar de drugs vandaan komen. ,,Dat kan hun straf pas echt verlagen”, zegt Ferenc Rab, woordvoerder van de openbare aanklager in Boedapest.

Ex-atleet Roelf B. en zijn jeugdvriend Gert-Jan N. werden in augustus opgepakt op het Hongaarse muziekfestival Sziget in Budapest waar zij drugs verkochten. Het tweetal zit vast in Hongarije, wachtend op hun proces dat, zoals het er nu naar uitziet, in mei zal plaatsvinden. ,,Pas dan wordt ook de definitieve beschuldiging vastgesteld”, zegt Ferenc Rab namens het Hongaarse Openbaar Ministerie. ,,Voorlopig zitten zij vast voor grootschalige handel in drugs.”

En dat woord ‘grootschalig’ is van belang. Het brengt Roelf en Gert-Jan, op het oog gewone jongens uit het Groningse Stadskanaal, in grote problemen. Een celstraf van vijf tot twintig jaar past daarbij volgens de Hongaarse wet en zelfs levenslang is mogelijk. Dat laatste is geen onzin, benadrukt Ferenc Rab. ,,Het hangt natuurlijk van de omstandigheden af, of ze een strafblad hebben bijvoorbeeld, maar al is het misschien theorie: ik heb toch graag dat u het opschrijft. Niet om mensen bang te maken, maar om te wijzen op het feit dat het mogelijk is en dat je al zwaar gestraft kan worden voor 500 marihuana-sigaretten.”

Bij Roelf en Gert-Jan vond de politie 6700 xtc-pillen, 128 gram marihuana en 451 voorgedraaide joints. Goed om al snel drie ton mee te verdienen.