Volledig scherm
Het gif wordt gemaakt van bonen van de wonderboom. © Thinkstock

Duitse politie: Opgepakte Tunesiër maakte thuis uiterst giftige stof ricine

De Duitse autoriteiten vermoeden dat een Tunesische verdachte doelbewust biologische wapens in zijn huis produceerde. Bij hem is de uiterst giftige stof ricine gevonden. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de man (29) al een concreet plan had klaarliggen om een aanval uit te voeren, zegt het Openbaar Ministerie.

De autoriteiten deden eerder deze week een inval in het appartement van de man in Keulen. Daar troffen onderzoekers de uiterst giftige stof ricine aan. Experts in beschermende pakken verwijderden het biologische middel , dat wordt gewonnen uit bonen van de wonderboom, uit de woning. In zuivere vorm is 0,03 milligram al genoeg om iemand te doden.

Hoewel er geen concrete plannen in de woning zijn aangetroffen, sluiten de Duitse autoriteiten niet uit dat de man een staatsgevaarlijke actie in de zin had. De vrouw van de man is ook enige tijd vastgehouden, maar is vrijgelaten en zal niet in staat van beschuldiging worden gesteld. De man werd, na een tip, al enige tijd in de gaten gehouden.

Volgens Duitse media besloten de autoriteiten tot een inval omdat de Tunesiër op internet verdachte aankopen deed. Hij bestelde onder meer bestanddelen voor de productie van ricine. Er wordt nog uitgezocht wat de man, die in 2016 naar Duitsland reisde, precies van plan was. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat hij lid was van een terreurorganisatie.

  1. Witte Huis zwijgt over gevolgen dood Khashoggi

    Witte Huis zwijgt over gevolgen dood Khashoggi

    Het Witte Huis heeft in een eerste reactie op de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi geen mededelingen gedaan over mogelijke gevolgen voor Saoedi-Arabië. ,,De Verenigde Staten nemen kennis van de mededeling van het koninkrijk Saoedi-Arabië, dat het onderzoek naar het lot van Jamal Kashoggi vooruitgang boekt en dat het optreedt tegen de verdachten die tot nu toe zijn geïdentificeerd”, zegt het Witte Huis vrijdagavond in een verklaring.
  2. Wikileaks-oprichter Assange begint zaak tegen ‘gastheer’ Ecuador om nieuwe huisregels

    Wiki­leaks-oprichter Assange begint zaak tegen ‘gastheer’ Ecuador om nieuwe huisregels

    WikiLeaks-oprichter Julian Assange verblijft al ruim zes jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Assange, ooit de strijder van het vrije woord, slijt zijn dagen in een kleine kamer. Grotendeels verstoken van de buitenwereld. Deze week maakte zijn Zuid-Amerikaanse ‘huisbaas’ zijn verblijf een stuk onprettiger, door de huisregels aan te scherpen. Assange pikt de inperking niet en stapt naar de rechter.