Duitsland gaat nu écht zware wapens naar Oekraïne sturen: ‘Geen tijd meer voor praten’
Na forse kritiek toont de Duitse regering zich bereid om zware wapens te leveren aan Oekraïne. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, verklaard in Luxemburg voorafgaand aan een top met EU-collega’s.
Lang leek de Oekraïense ambassadeur in Duitsland een roepende in de woestijn. Andri Melnyk greep vrijwel iedere gelegenheid - van Duitse talkshows tot radio-optredens en kranteninterviews - aan om Berlijn aan te sporen Kiev, vanaf de Russische invasie die eind februari begon, niet alleen humanitair bij te staan maar ook militair. Hierbij viel hij Duitsland openlijk af vanwege het ontbreken van een ‘Rusland-strategie’.
Veel Duitsers vinden zijn manier van doen diplomaat onwaardig, eigenlijk ronduit onbeschoft, maar Melnyks pogingen om Duitsland in beweging te brengen lijken nu toch zijn vruchten af te werpen. Maandagochtend verklaarde Annalena Baerbock (de Groenen) dat de Duitse regering niet alleen afweersystemen en ander defensief geschut gaat leveren, maar ook zware wapens, zoals tanks.
,,Het is duidelijk dat Oekraïne meer militair materieel nodig heeft, vooral zware wapens”, aldus Baerbock, voorafgaand aan een treffen met collega-buitenlandministers uit de rest van de EU. De verschrikkelijke beelden van met name de raketaanval op het treinstation van Kramatorsk en de slachtpartij in Boetsja zijn ook in Duitsland hard binnengekomen. ,,Er is geen tijd meer voor praten, het is tijd voor creativiteit en pragmatisme.”
Geen sprake van
De Duitse regering van bondskanselier Scholz kondigde eerder aan wapens te leveren, waaronder raketten, verkenningsdrones en mortieren, met een gezamenlijke waarde van 300 miljoen euro. Daarbij bleven de zware wapens echter buiten schot. Critici meenden dat er daardoor geen sprake is van echte Zeitenwende: de onlangs veel gebezigde term om de ommezwaai in het Duitse defensiebeleid te duiden. Hoewel Scholz & co 100 miljard euro willen investeren in de eigen Bundeswehr, lieten ze Oekraïne links liggen, was de kritiek. De toezegging van 5000 gevechtshelmen van de Duitse defensieminister Christine Lambrecht (SPD) kon rekenen op hoongelach, evenals de daaropvolgende belofte om sterk verouderde houwitsers en luchtafweerraketten uit de DDR-tijd te leveren.
Nu is de hoop op een snelle levering van zware wapens gericht op gerenommeerde Duitse bedrijven, zoals Rheinmetall. Armin Papperger, de topman van de Düsseldorfse fabrikant van tanks, raketten en drones, liet zakenkrant Handelsblatt maandag weten dat 50 pantservoertuigen van het type Leopard 1 klaarstaan voor export naar Oekraïne. Volgens hem kunnen deze tanks binnen zes weken geleverd worden.
Papperger verklaarde dat Oekraïense soldaten binnen enkele dagen geschoold kunnen worden om de Leopard 1 te besturen. Een grotere uitdaging is waar de munitie vandaan moet komen, aangezien de tank op weinig plekken in de wereld nog in gebruik is. Landen als Brazilië kunnen mogelijk een uitweg bieden, schrijft Handelsblatt echter.
Kijk hier onze video's over de oorlog in Oekraine:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Na 22 jaar wint Indiase man rechtszaak om 24 cent
De aanhouder wint (bijna) altijd. Na 22 jaar (!) procederen won een man in India een rechtszaak die hij aanspande nadat hij te veel had betaald voor twee treintickets. Het bedrag waar het om draaide? 24 cent. -
PREMIUMmet video
Gevreesde cyberoorlog lijkt uit te blijven: ‘Oorlog kwam wellicht te snel voor hackers’
Zes weken na de Russische invasie blijft totale ontwrichting door een cyberoorlog in Oekraïne uit. Opmerkelijk voor een grootmacht die beschikt over de beste hackers ter wereld, zeggen experts. Lukt het de Russen niet? ,,Daar lijkt het op.’’ -
PREMIUMOekraïne
‘Zulk leed niet meer gezien sinds WO-II? Was het maar zo’
We schrikken van de beelden uit Oekraïne. Maar oorlog is altijd wreed, goor en verschrikkelijk. Oók in Syrië, Congo, Myanmar of een ander ‘Verweggistan’. Waarom raken de berichten uit Oekraïne ons dan meer in het hart? -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.
-
Hoge religieuze leider taliban gedood bij zelfmoordaanslag
De hooggeplaatste talibangeestelijke Sheikh Rahimullah Haqqani is donderdag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel omgekomen bij een zelfmoordaanslag. De aanslag, waarbij ook zijn broer werd gedood, is opgeëist door Islamitische Staat (IS). Haqqani staat bekend om zijn vurige toespraken tegen de jihadistische groepering. Drie anderen raakten gewond bij de explosie. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUM
De meest heftige confrontatie tussen Israël en Palestina sinds de elfdaagse oorlog
De rust lijkt weergekeerd in het conflict tussen Israël en Palestina. Na een bloedig en gewelddadig weekend, ziet het ernaar uit dat een wapenstilstand voorlopig de vrede bewaart.