Duitsland overspoeld door ‘cocaïnevloed’: recordaantal drugsvangsten in havens
Nooit eerder is in Duitse havens zoveel cocaïne onderschept als dit jaar. De teller staat nu al op ruim 10.000 kilo, meer dan een verdriedubbeling in vier jaar tijd. Hoewel opmerkelijk is dat nog altijd minder dan in de havens van Rotterdam en Antwerpen.
Dat bevestigt de Duitse federale recherche na onderzoek door de Noord-Duitse publieke omroep NDR. ,,2019 ontwikkelt zich tot een absoluut recordjaar wat betreft het aantal onderschepte ladingen cocaïne’’, zegt chef Christian Hoppe van het Bundeskriminalamt (BKA) in een interview met de omroep. Het aantal cokevangsten is de afgelopen jaren spectaculair gestegen. Ging het in 2014 nog om zo’n 1,5 ton, in 2015 was dat al ruim 3 ton en in 2017 meer dan 8 ton. Na een daling naar 5 ton in 2018 is er de afgelopen tien maanden al ruim tweemaal zoveel cocaïne onderschept.
Dat gebeurde hoofdzakelijk in de containerhavens van Hamburg en Bremerhaven. Alleen al in Hamburg werden dit jaar twee grote cocaïneleveringen onderschept die samen goed waren voor twee derde van de totale hoeveelheid in beslag genomen coke. De douane zet in beide havens ook meer mensen in om smokkel te bestrijden. De Duitse recherche gaat ervan uit dat de stijging voortvloeit uit een grotere leveringsdruk. Cocaïnetelers in Zuid-Amerika hebben hun productie de afgelopen jaren aanzienlijk kunnen verhogen waardoor ze zich steeds meer opdringen aan de Europese markt.
Volgens het BKA tekent zich in de groeiende cocaïnemarkt een grotere geweldbereidheid af die tot uiting komt in een stijging van het aantal zware geweldsdelicten en liquidaties. Daarvoor vrezen ook drugsbestrijders in Noord-Duitsland, waar zich de belangrijkste Duitse toevoerhavens voor cocaïne bevinden. ,,Extra aanbod schept ook een vraag waardoor de criminaliteit zal toenemen en we een veel agressievere markt krijgen’’, aldus chef Christian Hoppe.
Volgens de NDR werkt de federale recherche momenteel aan een verbeterde aanpak om de internationale cocaïnehandel effectiever te bestrijden. Dit op verzoek van verschillende Noord-Duitse politiekorpsen die in toenemende mate worden geconfronteerd met cocaïnesmokkelaars.
Antwerpen en Rotterdam
In de haven van Antwerpen werd dit jaar al meer dan 41 ton cocaïne met een straatwaarde van ruim twee miljard euro onderschept, zo maakte de douane vorige maand bekend. De drugs zaten verstopt in 86 ladingen uit Brazilië, Ecuador en Colombia.Twee drugsvangsten eind september hadden een belangrijk aandeel in die recordhoeveelheid. Op 23 september ging het om 801 kilo cocaïne en vier dagen later om 1190 kilo. De drugs werden aangetroffen in een lading uit het Zuid-Amerikaanse Ecuador. Naast al deze vangsten werd in Zuid-Amerikaanse havens 22 ton cocaïne tegengehouden met Antwerpen als bestemming.
In de haven van Rotterdam werd dit jaar al 23 ton cocaïne onderschept. Dat is fors meer dan de 18.000 kilo die douane en politie er over heel 2018 in beslag namen. Dat is vooral te danken aan een drugsvangst op de Maasvlakte, eind augustus. Toen werd bijna 3000 kilo coke gevonden in containers met suiker en vaten bananenpulp uit Costa Rica. Half juli vond de douane 1500 kilo cocaïne verstopt in boomstammen uit Suriname, in mei en februari telkens 500 kilo verstopt in respectievelijk een lading limoenen en vaten met zakken limoensap uit Brazilië. In de haven van het Braziliaanse Santos werd in augustus 720 kilo cocaïne onderschept die bestemd was voor Rotterdam.
De 4,5 ton cocaïne die de Duitse autoriteiten onderschepte in de haven van Hamburg:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
Wegwezen! Inwoners Shanghai zijn lockdown zat en vluchten het land uit
Als gevolg van de strenge, langdurige lockdown in Shanghai, maken duizenden inwoners plannen om voorgoed te vertrekken. De miljoenenstad zit al anderhalve maand op slot, en de welvarende middenklasse is het meer dan zat: migratie-consultants maken overuren. ,,We werken ons een slag in de rondte, van ‘s ochtends to ‘s avonds”, zegt een medewerker van migratiebureau Meiyi. -
Verscherpte grenscontroles in Duitsland nadat uitgezette bendebaas doodleuk terugkeerde
De Duitse politie controleert vanaf vandaag strenger bij de grensovergangen met de buurlanden. Dit gebeurt op last van de federale minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CDU). Hij is flink in zijn hemd gezet door de leider van een Duits-Libanese bende uit Bremen, die nauwe banden heeft met de georganiseerde criminaliteit. Ibrahim Mirri (46) werd afgelopen zomer gedeporteerd, maar dook onlangs weer op óndanks een inreis- en verblijfsverbod en vroeg meteen asiel aan. -
Nieuwe Franse minister meteen beschuldigd van verkrachting
In Frankrijk is voor de derde keer in korte tijd een vooraanstaande politicus in opspraak geraakt wegens (seksueel) geweld. Dit weekend lag Damien Abad onder vuur. Hij is de kersverse minister voor Solidariteit en Gehandicapten, afgelopen vrijdag benoemd.
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
CNN: Giuliani spreekt met commissie over bestorming Capitool
Rudy Giuliani, die voormalig Amerikaans president Donald Trump bijstond als de persoonlijk advocaat, heeft meer dan negen uur gesproken met de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt. Dat meldt CNN op basis van twee anonieme bronnen. -
‘Dit jaar al 23.000 kilo cocaïne in Rotterdam onderschept’
De haven van Rotterdam wordt overspoeld met cocaïne. Dit jaar is er al ruim 23.000 kilo onderschept door de opsporingsdiensten, tegenover ruim 18.000 kilo vorig jaar, zo blijkt uit een inventarisatie van De Telegraaf. En dan moet de ‘smokkelpiek' nog komen, vaak wordt in de laatste twee maanden van het jaar de meeste coke ontdekt.