Duitsland verlengt de lockdown maar kappers en scholen mogen weer open
UpdateKappers in Duitsland mogen hun deuren begin maart weer openen na een coronasluiting van bijna elf weken. Scholen gaan ook weer open en de zestien deelstaten mogen zelf beslissen wanneer. Daarnaast wordt de lockdown verlengd tot zeker 8 maart, zo maakte bondskanselier Angela Merkel woensdagavond bekend na een videovergadering met de ministers-presidenten van de zestien deelstaten.
Delen per e-mail
Kappers kunnen als eerste van de contactberoepen weer aan de slag op 1 maart. Dan verwacht Merkel een landelijke zeven dagen incidentie (aantal nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners in een week) van 50. Daarbij is bron- en contactonderzoek weer mogelijk. Dat weekcijfer staat voor Duitsland als geheel nu op 68,0. Negen deelstaten zitten daar nog boven, zeven eronder.
Kappers moeten wel strikte hygiënevoorschriften hanteren. Klanten moeten reserveren en medische mondkapjes dragen. De deelstaten wilden kappers al op 22 februari laten openen maar bondskanselier Merkel (CDU) was daar tegen. Ze moest volgens Der Spiegel echter water bij de wijn doen wat betreft de heropening van scholen en stapsgewijze terugkeer naar klassikaal onderwijs, te beginnen met basisscholen en kinderdagverblijven.
Deelstaten mogen dat nu zelf beslissen vanuit hun bevoegdheid voor gezondheidszorg en onderwijs. Daarop vooruitlopend is gezondheidsminister Jens Spahn (CDU) gevraagd te laten onderzoeken of leraren en opvoeders een hogere vaccinatieprioriteit kunnen krijgen zodat ze eerder worden ingeënt.
Merkel vreest dat te snelle versoepelingen de veel besmettelijker virusvarianten de kans geven de dalende coronacijfers weer te doen stijgen. Ze wil het weekcijfer van het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners onder de 50 krijgen. Dan is bron- en contactonderzoek weer mogelijk
Stappenplan
De bondskanselier wilde de lockdown verlengen tot en met 14 maart maar stuitte op verzet van de deelstaten Baden-Württemberg en Rijnland-Palts, waar die zondag deelstaatverkiezingen plaatsvinden. Zij wilden en kregen een verlenging tot en met 7 maart. Berlijn en de deelstaten beslisten tevens dat er pas meer versoepelingen komen bij een stabiel en landelijk weekcijfer van maximaal 35. Dan is het de beurt aan andere contactberoepen dan kappers, de detailhandel (alle niet-levensnoodzakelijke winkels) op voorwaarde van maximaal 20 klanten per vierkante meter en musea en galerieën. Berlijn en de deelstaten werken aan een landelijk stappenplan waarin ze een versoepelingsroute vastleggen die burgers perspectief biedt.
Ontwikkeling
De Duitse coronacijfers dalen weliswaar maar de virusmutaties kunnen een derde golf veroorzaken. Dan dreigt overbelasting van het zorgsysteem. Om dat te voorkomen, worden de huidige maatregelen verlengd. Niet-essentiële winkels zijn sinds 16 december dicht (afhalen mag wel), net als scholen en kinderdagverblijven en zaken van mensen met contactberoepen. De horeca moest begin november al sluiten voor publiek (afhalen en bezorgen mag wel), bioscopen, cultuur- en vrijetijdsinrichtingen eveneens. Supermarkten en het ov zijn alleen toegankelijk met medische mondkapjes en een huishouden mag in het openbaar slechts één ander persoon ontmoeten. Bondskanselier Merkel en de deelstaatleiders verlengden de lockdown drie weken geleden tot maandag 15 februari. Daar komen nu dus drie weken bij.
R-getal
Het R-getal dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, ligt in Duitsland momenteel op 0,82. Dit betekent dat 100 besmette mensen 82 anderen besmetten. Normaliter dooft het virus dan langzaam uit maar doordat het aantal besmettingen zich begin dit jaar stabiliseerde op een relatief hoog niveau, levert dit nog steeds veel nieuwe gevallen op ondanks de dalende trend.
De afgelopen 24 uur werden 8072 nieuwe besmettingen gemeld aan het Robert Koch Institut. Dat waren er ruim 1600 minder dan een week geleden (9705). Het aantal coronadoden was met 813 ruim 100 minder dan dezelfde dag vorige week (975). De cijfers zijn in werkelijkheid nog lager omdat 600 verlate meldingen van een dag eerder uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn meegerekend.
In totaal raakten tot nu toe ruim twee miljoen mensen in Duitsland besmet (2.291.924) en stierven ruim 62.000 mensen als gevolg van het virus (62.156). Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde het afgelopen etmaal met 111 tot 3846. De hoogste zeven dagen incidentie werd op 22 december bereikt met 197,6.
Inmiddels zijn bij onze oosterburen ruim 3,3 miljoen mensen (3.369.433) ingeënt tegen Covid-19. Daarvan kreeg ruim 2,34 miljoen hun eerste prik en 1,024 miljoen ook de tweede.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Dode en gewonde na schietincident voor ziekenhuis Parijs: ‘Dader schoot man van dichtbij in het hoofd’
Voor een ziekenhuis in de westrand van Parijs zijn maandagmiddag twee mensen beschoten. Een van hen, een man, bezweek aan zijn verwondingen. Een vrouwelijke beveiligingsmedewerker van het Henry Dunant-ziekenhuis raakte ernstig gewond. De schutter verdween op een scooter die klaarstond. Een terreurdaad lijkt weinig waarschijnlijk, melden Franse media. -
VIDEO
Nederland een van de grootste EU-landen gelinkt aan ontbossing
Nederland is een van de grootste EU-landen met importproducten die gelinkt zijn aan ontbossing in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. In een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) staat dat Nederland verantwoordelijk is voor het kappen van bijna 30.000 hectare oerwoud en andere natuur per jaar voor de verbouwing van soja voor veevoer en palmolie. -
PREMIUM
Groot-Brittannië opent, maar Italië blijft dicht: dit zijn de coronamaatregelen in de rest van Europa
Bij coronamaatregelen kijkt iedereen al snel naar andere landen. Hoe doen zij het? Is het hier strenger dan in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Spanje of Denemarken? Een overzicht. -
PREMIUM
Conflict in Oekraïne: naar elkaar loeren vanuit de loopgraven
Oekraïne zal de oorlog in het oosten van het land niet hervatten, verzekerde de minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba dinsdag nog eens. Maar de NAVO maakt zich zorgen en de Amerikaanse president Biden wil een top met zijn Russische collega Poetin om het conflict te bespreken. -
PREMIUM
Zo verschilt onze corona-aanpak met die van Frankrijk: Macron treedt op als ‘krijgsheer’
Geweld op straat, botsingen met politie: in Frankrijk hebben ze er volop ervaring mee. ,,Mijn advies is: zorg dat mensen niet radicaliseren'', zegt Sebastian Roché, deskundige op het gebied van sociale onrust.
-
‘Van Franse wijngaarden is 80 procent getroffen door vorst’
Frankrijk schiet op grote schaal boeren te hulp na de ‘dramatische, ongekende en buitengewone’ vorst die de afgelopen dagen over het land trok. ,,Honderdduizenden hectares aan landbouwgrond zijn getroffen, vooral de fruitteelt en de wijnbouw’’, aldus minister van Landbouw Julien Denormandie. -
PREMIUM
Grote zorgen om dreigende stop coronavaccinatie in armste landen
In maar liefst zestig landen, waaronder enkele van de allerarmste ter wereld, dreigt de vaccinatie tegen het coronavirus de komende dagen stil te vallen. COVAX - het wereldwijde samenwerkingsinitiatief om vaccins te leveren aan financieel zwakkere landen die zelf niet de slagkracht hebben om met vaccinproducenten te onderhandelen over de schaarse voorraden - heeft de afgelopen week slechts een beperkt aantal doses naar lage-inkomenslanden kunnen sturen. -
Navo-topman eist terugtrekking Russische troepen bij Oekraïne
Rusland moet de troepen terugtrekken die het naar Oekraïne en de grens met het oosten van dat buurland heeft gestuurd. Dat zei Navo-topman Jens Stoltenberg vandaag, voorafgaand aan overleg dat de Navo-ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken morgen houden.