Volledig scherm
De bewoners van het stadje Paradise op de vlucht voor het vuur. © AFP

Duizenden Californiërs vluchten in chaotische evacuatie voor bosbrand

In de Amerikaanse staat Californië zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen voor een grote natuurbrand, die daar sinds gisterochtend woedt. De lokale autoriteiten spreken van een ‘chaotische evacuatie’ doordat uitvalswegen geblokkeerd raakten. Er zijn onbevestigde berichten over slachtoffers.

Volledig scherm
Een huis brandt af door de enorme vlammenzee bij het stadje Paradise in het noorden van Californië. © AP

De brand, die Camp Fire is gedoopt, heeft al meer dan 3200 hectare in de as gelegd. Door de harde wind en de droogte van de afgelopen tijd grijpt het vuur snel om zich heen.

Vooral het stadje Paradise en zijn 27.000 inwoners zijn hard getroffen. De inwoners van het stadje op zo’n 240 kilometer ten noorden van San Francisco, werden opgeroepen de stad te verlaten. Door ongelukken raakten uitvalswegen geblokkeerd en veel mensen lieten hun voertuigen achter en vluchtten lopend, zo meldden de autoriteiten.

,,We moesten door de vlammen rijden om hier te komen”, vertelde een inwoner die op een motorfiets was ontsnapt aan de televisiezender Action News Now. Volgens berichten op sociale media staan in Paradise onder meer een ziekenhuis, een school en een supermarkt in brand. De stad lijkt verloren, honderden gebouwen zijn er verwoest. Op sociale media wordt gerept over doden, maar dat is nog niet bevestigd door de lokale autoriteiten. Wel zijn er inwoners en brandweermannen gewond geraakt. 

Volledig scherm
Een brandweerman haalt een gasfles weg uit een brandend huis in Paradise. © REUTERS

,,Het is zeer chaotisch. Het is een hele grote brand”, zei een agent van de California Highway Patrol.

Natuurbranden verschroeiden dit jaar al meer dan 250.000 hectare land in Californië. Dit is twee keer zo veel als in 2017 en drie keer meer dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar.

Volledig scherm
Door de droogte van de laatste tijd grijpt het vuur snel om zich heen. © REUTERS

Placer Sheriff on Twitter

More footage from our deputies assisting on the #CampFire. #ParadiseCa #CAwx https://t.co/TRxmaj1lvu

Placer Sheriff on Twitter

campfire #paradise #buttesheriff #CAwx