Duizenden Duitsers bij herdenkingsbijeenkomst aanslag Hanau

VideoDuizenden mensen hebben vanavond in Hanau de slachtoffers herdacht van de aanslag in die Duitse plaats. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier en andere prominente politici spraken de menigte toe. ,,Vandaag is het moment waarop we moeten zeggen: we staan samen als een samenleving, we laten ons niet intimideren en weten van geen wijken”, zei Steinmeier.

Niet alleen in Hanau, maar ook in Frankfurt, Berlijn en andere Duitse steden stonden duizenden mensen stil bij de aanslagen in twee shishabars waarbij negen mensen met een migratieachtergrond werden doodgeschoten. De 43-jarige dader, die vermoedelijk een rechtsradicaal motief heeft, schoot daarna zijn moeder en zichzelf dood. Verder raakten zes mensen gewond onder wie ook vier met een migratieachtergrond. 

De vader van verdachte Tobias Rathjen is opgepakt voor verhoor. Al vorig najaar zou Rathjen zijn denkbeelden gedeeld hebben met justitie, zo schreef de verdachte in zijn online manifest: ,,Maar geen van allen kon mij verder helpen.’’ Volgens Holger Schmidt, een terrorisme-expert bij omroep ARD was de schutter dus wel eerder in beeld: ,,De Bundesanwalt (de officier van justitie) heeft in november al een brief ontvangen met zijn extreemrechtse opvattingen. Maar daar is niets mee gebeurd.”  

Minister Steinmeier spreekt op het marktplein tijdens de herdenking.
Volledig scherm
Minister Steinmeier spreekt op het marktplein tijdens de herdenking. © AP
Anti-fascisme-vlag in Berlijn.
Volledig scherm
Anti-fascisme-vlag in Berlijn. © Getty Images
Volledig scherm
© EPA
  1. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.