Volledig scherm
Air Canada © REUTERS

Echtpaar klaagt 22 keer over te weinig Frans in Canadees vliegtuig en krijgt 14.000 euro

Luchtvaartmaatschappij Air Canada moet een echtpaar een forse schadevergoeding betalen en een excuusbrief aan hen schrijven voor het schenden van hun taalrechten. Dat heeft de rechtbank in Ottawa deze week besloten.

Michel en Lynda Thibodeau, een Franssprekend echtpaar uit Ontario, vinden het al jaren onbegrijpelijk dat de teksten op binnenlandse vluchten in Canada overwegend in het Engels zijn, stelt de BBC. Ze vinden dat Franssprekende Canadezen daardoor niet gelijk behandeld worden. Frans is net zoals Engels een officiële landstaal in Canada.

‘Taalrechten geschonden’

Volgens het stel is de Engelse taal in vliegtuigen van Air Canada overheersend en laat de Franse vertaling vaak te wensen over. Woorden die wel naar het Frans vertaald zijn, worden ook nog eens in veel te kleine letters weergegeven. Na het indienen van 22 klachten vond het echtpaar het welletjes en besloot het stel de luchtvaartmaatschappij voor de rechter te slepen.

,,Air Canada schendt systematisch de taalrechten van Franstaligen”, betoogde het echtpaar in de rechtbank. Een vertegenwoordiger van de luchtvaartmaatschappij is zich van geen kwaad bewust en stelde dat het echtpaar alles te strikt zou interpreteren en dat de rechten van Franssprekende mensen helemaal niet geschonden worden.

In de uitspraak stelde de rechter de aanklagers in het gelijk en concludeerde dat Air Canada ‘haar taalkundige verplichtingen niet had nagekomen’. De luchtvaartmaatschappij moet het stel nu 21.000 Canadese dollars (ruim 14.000 euro) betalen.

Tevreden

In een interview met de Canadese omroep CBC meldde het echtpaar tevreden te zijn met de uitspraak. Ze hopen dat de teksten op Air Canada-vluchten in de toekomst verbeterd worden. ,,Alle teksten moeten van gelijke kwaliteit zijn,” stelde Michel Thibodeau. ,,Mijn verwachting is dat we binnen een paar maanden met elk vliegtuig van Air Canada kunnen vliegen, en uiteindelijk zal de bewegwijzering in beide officiële talen zijn.”

Het is overigens niet de eerste keer dat het echtpaar de luchtvaartmaatschappij beschuldigt van het schenden van hun taalrechten. In 2014 oordeelde het Hooggerechtshof dat ze Air Canada om dezelfde redenen niet konden aanklagen. Ze moesten toen genoegen nemen met een verontschuldiging.

Volledig scherm
 1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

  President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

  De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.