De eruptie op White Island gezien vanaf een boot.
Volledig scherm
De eruptie op White Island gezien vanaf een boot. © EPA

Echtpaar op huwelijksreis zwaar verbrand bij vulkaanuitbarsting

Onder de gewonden van de vulkaanuitbarsting op het Nieuw-Zeelandse White Island zijn de Amerikaanse toeristen Lauren en Matthew Urey (32 en 36). Zij waren op huwelijksreis en hadden een excursie naar White Island geboekt. Op het moment dat de vulkaan uitbarstte waren er 47 mensen op het vulkaaneiland. Van hen zijn 31 met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 27 van hen hebben op meer dan 70 procent van hun lichaam brandwonden. 

De dag voor de excursie belde Lauren nog met haar ouders in de VS, met de mededeling dat ze de volgende dag een vulkaan ging bezoeken. ,,Mijn man grapte toen nog dat hij hoopte dat het geen actieve vulkaan was’’, zegt Barbara Barham uit Richmond tegen de Washington Post. Het pasgetrouwde stel was volgens Barham niet bang voor een vulkaanuitbarsting.

,,Mijn schoonzoon zou deze excursie niet geboekt hebben, als hij had geweten dat er een kans bestond dat ze gewond zouden raken.’’ Barham werd kort na middernacht door het management van het cruiseschip gebeld met de vraag of ze iets van haar dochter had gehoord. Lauren en haar man waren na hun excursie naar White Island namelijk niet teruggekeerd naar het schip.

Voicemail

Even later belde Matthews moeder, die een voicemailbericht van haar zoon had gekregen. ,,Hij zei dat ze allebei zwaar verbrand waren door de uitbarsting. Hij zei dat hij zo snel mogelijk zou proberen terug te bellen, maar dat het moeilijk was om te bellen, onder meer omdat zijn handen zo zwaar verbrand waren. Hij zei ook dat ze beiden naar een ziekenhuis waren gebracht.’’

Lauren werd met zware brandwonden aan haar onderbenen overgebracht naar een ziekenhuis in Auckland, waar ze op dit moment herstelt van een operatie. Haar echtgenoot Matthew is overgebracht naar een ziekenhuis in Christchurch. Zo’n tachtig procent van zijn lichaam is bedekt met brandwonden. Laurens moeder is maandagavond naar Nieuw-Zeeland vertrokken om haar dochter bij te staan. Matthews moeder probeert tegen het einde van de week in Nieuw-Zeeland te zijn.

Onderzoek politie

De politie in Nieuw-Zeeland stelt een onderzoek in naar hoe zeker vijf mensen zijn omgekomen bij een vulkaanuitbarsting op White Island maandag. Volgens de politie zijn de acht nog vermiste mensen waarschijnlijk ook omgekomen. Op het moment dat de vulkaan uitbarstte waren er 47 mensen op het vulkaaneiland. Van hen zijn 31 met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 27 van hen hebben op meer dan 70 procent van hun lichaam brandwonden. Het is volgens de regering van Nieuw-Zeeland goed mogelijk dat er nog gewonden overlijden.

Premier Jacinda Ardern zei eerder al dat verkenningsvluchten geen teken van leven hadden gezien op het eiland. Alle lichamen liggen waarschijnlijk onder een dikke laag as. ,,Er waren twee groepen op het eiland. De mensen die weg konden komen en mensen die te dicht op de uitbarsting stonden”, aldus Ardern. Volgens experts is er een kans van 50 procent dat de vulkaan binnenkort nogmaals uitbarst. Daardoor kunnen reddingswerkers nog niet naar White Island.

Onder de mensen die tijdens de uitbarsting op het eiland waren zijn 9 toeristen uit de Verenigde Staten, 24 uit Australië, 4 uit Duitsland, 2 uit het Verenigd Koninkrijk, 2 uit China, 1 uit Maleisië en 5 uit Nieuw-Zeeland. Velen van hen waren passagiers van het cruiseschip Ovation of the Seas, waar ook Lauren en Matthew Urey mee reisden. 

Een helikopter is ook bedolven onder een laag as.
Volledig scherm
Een helikopter is ook bedolven onder een laag as. © EPA

Bekijk hieronder beelden van de vulkaanuitbarsting.

  1. Trump verlengt crisismaatregelen na sombere voorspellingen

    Trump verlengt crisismaat­re­ge­len na sombere voorspel­lin­gen

    De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van ‘sociale afstand’ tot elkaar blijven daarom van kracht tot 30 april. Dat heeft de president vannacht bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Eerder meldde hij nog dat het in de VS met Pasen gewoon weer ‘business as usual’ zou zijn.