Volledig scherm
António Guterres. © AFP

Eerste ploeg VN-onderzoekers aangekomen in Syrië

Een eerste ploeg onderzoekers van de Verenigde Naties is vandaag in Syrië aangekomen om te kijken of er afgelopen weekend een aanval met gif is geweest. Dat zei VN-chef António Guterres vanmiddag, toevoegend dat een tweede ploeg snel in Damascus wordt verwacht.

Westerse mogendheden - met de Verenigde Staten voorop - dreigen met vergeldingsaanvallen, omdat de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad 7 april burgers met gif zouden hebben bestookt in Douma. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley beschuldigde vandaag in de VN-Veiligheidsraad Assad ervan al zeker vijftig keer chemische wapens te hebben gebruikt.

Assad bestrijdt dat samen met zijn Russische bondgenoten. Ze stellen dat ze in de Syrische burgeroorlog geen chemische wapens hebben gebruikt en dat meldingen over de inzet van die wapens opduiken als de Syrische strijdkrachten successen boeken. Hun tegenstanders zouden daarmee westers ingrijpen willen provoceren. De aanval van afgelopen weekend in Douma was volgens het Kremlin nep en in scène gezet door de Engelsen.