Volledig scherm
Dierenrechtenactivisten van Animal Resistance ketenden zich vast tussen de eendenkooien © RV

Eigenaar foie gras-boerderij: 183 eenden van schrik gestorven na inval activisten

Na een inval van de dierenrechtenactivisten van Animal Resistance zijn op een eendenboerderij in het Belgische Bekegem afgelopen weekend 183 eenden gestorven. Ruim 300 andere dieren worden morgen geslacht. ,,De dieren hebben enorm afgezien door het ondoordachte optreden van die zogenaamde activisten’’, foetert bedrijfsleider Filip Callemeyn.

Een veertigtal activisten van Animal Resistance drong zaterdag rond 11.30 uur een van de stallen van de eendenboerderij binnen langs de Doornhoekstraat in Bekegem. Ze eisten dat de laatste foie gras-kwekerij van Vlaanderen met onmiddellijke ingang de deuren zou sluiten. De actie werd live gestreamd op de Facebookpagina van de dierenrechtenorganisatie en zou uiteindelijk tot laat in de middag duren.

Twee dagen na de inval blijken de gevolgen voor het bedrijf groot. In de stal waar de activisten binnendrongen zijn volgens de bedrijfsleider intussen 183 van de 500 eenden overleden. ,,Die dieren hebben enorm afgezien”, zucht Callemeyn. ,,Onze eenden moeten voor de kweek van foie gras rustig blijven en zitten daarom in kooien, waarin ze niet te veel kunnen bewegen. Toen ineens veertig mensen tussen die kooien rond gingen lopen met de felle lichten van hun gsm’s aan, waren de dieren in shock. Het was afgrijselijk. Veel eenden zijn gewoon doodgevallen door de stress. Omdat de kans klein is dat de nog levende eenden zullen overleven, hebben we besloten om hen morgen (dinsdag, red.) te slachten.” 

Klacht

De bedrijfsleider van Bekegemse Foie Gras is niet te spreken over het optreden van Animal Resistance. ,,Door hun eigen domheid hebben ze de dood van honderden eenden op hun geweten. Die mensen hebben een actie gepland zonder kennis van zaken. Hun enige doel was hun eigen organisatie in de picture plaatsen. Bijzonder egoïstisch als je het mij vraagt. Ik ben bereid om te luisteren naar ieders mening. Maar de gewelddadige manier waarop deze mensen die tot uiting hebben gebracht, daar heb ik geen respect voor.” 

Juist de kleine kooien waren reden voor Animal Resistance om de stal binnen te vallen, stelde een woordvoerder afgelopen weekend. ,,Nadat we beelden zagen van de kleine kooien, de ondergrond waarop deze dieren moeten leven en de tientallen dode en gewonde eenden, waren we allemaal erg van slag”, zei woordvoerder Glenn Lemmens. ,,We hebben aangedrongen bij de minister om de kwekerij te sluiten, maar daar kwam geen reactie op. Daarom besloten we het heft in eigen handen te nemen om deze wantoestanden aan te kaarten.”

De Vlaamse regering heeft overigens al besloten dat de boerderij voor 2023 moet sluiten. De activisten nemen daar geen genoegen mee. ,,Als de boerderij voor 2020 sluit, bespaart dit volgens ons het leed van 300.000 tot 350.000 eenden. We beseffen dat deze actie niet legaal is, maar het is ons laatste redmiddel. We zijn bereid de gevolgen te dragen.”

Lemmens was vanavond voor deze site niet bereikbaar om op de claim van de eendenboerderij te reageren. 

De actie van Animal Resistance is te vergelijken met die in een varkensstal in Boxtel, eerder dit jaar. Vorige week werden de dierenactivisten die hierbij betrokken waren veroordeeld tot een boete van 300 euro en een voorwaardelijke celstraf

Volledig scherm
Eigenaar Filip Callemeyn van Bekegemse Foie Gras © Bart Boterman
Volledig scherm
Al 183 eenden lieten na de inval het leven © RV
  1. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”
  2. Rusland piekert over mysterieuze zwangerschap tienermeisje: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland piekert over mysterieu­ze zwanger­schap tienermeis­je: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland is in de ban van de prille, vooralsnog mysterieuze zwangerschap van de 13-jarige Daria uit de stad Zheleznogorsk. Volgens de aanstaande moeder is haar piepjonge vriendje Ivan (10) ‘honderd procent zeker’ de vader van de baby, maar experts stellen dat zoiets vanwege zijn leeftijd onmogelijk is. ,,Onderzoek heeft aangetoond dat hij nog niet in de puberteit zit en geen actieve zaadcellen heeft.” De politie vermoedt dat het meisje seksueel misbruik door een volwassene verzwijgt.