Eigenaar Poolse escape room vervolgd voor dood van vijf tieners

VIDEO/UpdateDe eigenaar van de Poolse escape room, waar vrijdag vijf tienermeisjes om het leven kwamen bij een brand, wordt vervolgd voor het onopzettelijk veroorzaken van hun dood. Hij wordt er verder van beschuldigd een brandgevaarlijke situatie te hebben gecreëerd, omdat er problemen waren met het verwarmingssysteem en een nooduitgang ontbrak. De man kan tot acht jaar celstraf krijgen als hij wordt veroordeeld.

De 15-jarige meisjes vierden vrijdag een verjaardag in een escape room in de noordelijke stad Koszalin toen de brand uitbrak. Autopsie heeft inmiddels uitgewezen dat zij door koolmonoxidevergiftiging om het leven zijn gekomen.

De 28-jarige eigenaar Milosz S. werd zondag gearresteerd. Hij is volgens zijn advocaten volledig van de kaart door de gebeurtenis en heeft zijn diepe medeleven betuigd aan de nabestaanden van de meisjes. Wel ontkent hij elke betrokkenheid bij hun dood.

Volgens de brandweer was de kamer waar de meisjes uit moesten ontsnappen ongeveer 7 vierkante meter groot. Daarnaast stonden verwarmingsinstallaties naast brandbare materialen en waren er kaarsen in het pand. Ook de elektrische bedrading was provisorisch. De brand is vermoedelijk ontstaan door een lekkende gastank in het verwarmingssysteem.

Escape rooms gesloten

Polen heeft alle escape rooms die niet aan de veiligheidsnormen voldoen inmiddels gesloten. Dat heeft premier Mateusz Morawiecki zondag gezegd. ,,Dit is ongekend, elke vorm van preventie is belangrijk”, zegt Morawiecki.

De autoriteiten voerden dit weekend inspecties uit in minstens 178 escape rooms in het hele land. Daarvan bleken 129 locaties niet aan de gezondheids- en veiligheidsnormen te voldoen, zei het hoofd van de nationale brandweer Leszek Suski. Dertien plekken zijn meteen gesloten.

Een escape room is een kamer of een gebouw waarin mensen opgesloten zitten. Zij moet via aanwijzingen proberen te ontsnappen.

Volledig scherm
Poolse politieagenten sluiten de omgeving van de escape room in Koszalin af. © EPA