Elitekorps Duits leger weer in opspraak: leider liet meenemen munitie en explosieven onbestraft
Na het schandaal rond extreemrechtse ‘elementen’ binnen het elitekorps van het Duitse leger, ligt het Kommando Spezialkräfte (KSK) opnieuw onder vuur. Ditmaal vanwege de gang van zaken rond de verdwijning van 85.000 stuks munitie en 62 kilo explosieven.
Delen per e-mail
Die bleken vorig voorjaar te zijn verdwenen zonder dat daar iets over terug te vinden was in de boekhouding van het KSK. Na de vondst van een grote hoeveelheid vuurwapens, munitie en explosieven bij een onderofficier in mei, bleek dat een paar duizend patronen en twee kilo springstof afkomstig waren uit het depot van het elitekorps.
Tijdens de rechtszaak tegen de 45-jarige onderofficier werd duidelijk dat hij uit wantrouwen geen gebruik had gemaakt van een ‘amnestieregeling’ binnen het KSK, de Duitse tegenhanger van ons Korps Commandotroepen (KCT). Wie gehamsterde of mogelijk gestolen munitie en springstof zou terugbrengen, hoefde volgens die regeling niet bang te zijn voor straffen. Hetzelfde gold voor patronen en springstof die na oefeningen of missies waren achtergehouden en thuis illegaal opgeslagen.
De actie in maart en april vorig jaar was een groot succes. Zelfs zo groot dat er meer munitie en springstof in de kisten voor de KSK-kazerne bij Stuttgart belandde dan officieel was verdwenen. Er zaten zelfs hand- en rookgranaten tussen. De extra patronen en springstof zouden in de loop der jaren bij verschillende eenheden van het elitekorps zijn ontvreemd.
Commandant
Wie het initiatief voor de amnestieregeling nam, bleef onduidelijk. Tot de NDR en WDR enkele dagen geleden onthulden dat de korpsleiding erachter zat. De openbare deelstaatomroepen konden interne documenten inzien. Daarin staat volgens hen dat het inleveren van de munitie en explosieven tot 24 april 2020 mogelijk was. Voor het teruggeven van ‘veiligheidsgevoelig materiaal’ wilde de KSK-top de korpsleden de tijd geven tot oktober 2020. De achtergrond van de buitengewone en mogelijk strafbare regeling zouden tekorten in de munitievoorraden van meerdere eenheden zijn geweest. Daardoor zag de korpsleiding zich opgezadeld met een probleem waarvoor ze geen verklaring zou kunnen geven tijdens de grondige reorganisatie van het korps.
Die reorganisatie kwam er vorig jaar, nadat uit onderzoek van de Duitse militaire inlichtingendienst was gebleken dat in het korps leden zaten met een extreemrechts gedachtegoed. Het onderzoek volgde op een reeks incidenten waarbij commando’s in opspraak waren geraakt, bijvoorbeeld door het brengen van de verboden Hitlergroet en andere uitingen van neonazisme. De reorganisatie ging gepaard met de opheffing van een eenheid.
Vooronderzoek
KSK-commandant Markus Kreitmayr ligt nu onder vuur vanwege de amnestieregeling. Daarmee belemmerde hij mogelijk de rechtsgang, omdat het verdwijnen van munitie onderzocht moet worden en de verantwoordelijke militairen een straf boven het hoofd hangt.
Het Openbaar Ministerie in Tübingen liet woensdag weten dat ze een vooronderzoek is gestart naar de amnestieregeling. ,,We onderzoeken of er sprake is van strafbare feiten. Bij de commando's kan dat een overtreding van de vuurwapenwet of de wet op de controle van oorlogswapens zijn, bij hun superieuren belemmering van de rechtsgang, al dan niet in hun ambt’’, verklaarde een woordvoerster tegenover RedaktionsNetzwerk Deutschland.
De Duitse strijdkrachtenvereniging waarschuwt Defensie-minister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) voor een vroegtijdige vervanging van de KSK-commandant. Die leidt het KSK sinds 2018 en geldt als een ‘buitengewoon eerlijke en plichtbewuste officier’. ,,Hij trad krachtig op tegen de misstanden bij het KSK en zette een grote culturele verandering in gang’’, verklaarde voorzitter luitenant-kolonel André Wüstner tegenover persbureau DPA.
Minister
De zaak brengt ook de minister van Defensie zelf in het nauw. Volgens Der Spiegel blijkt uit een intern onderzoek door het ministerie dat topfunctionarissen van het Duitse leger en Defensie op de hoogte waren, maar nauwelijks actie ondernamen. Kramp-Karrenbauer gaf woensdag in de Defensie-commissie van het Duitse parlement toe dat haar ministerie fouten maakte bij de afhandeling van de ‘munitie-affaire’ maar verklaarde na afloop dat ze er voorlopig geen persoonlijke consequenties uit wil trekken.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eerste vlucht van Marshelikopter uitgesteld wegens technisch probleem
De eerste buitenaardse helikopter gaat voorlopig nog niet rondvliegen op Mars. Het onbemande toestel zou in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) zijn eerste korte vlucht maken op de rode planeet, maar die is uitgesteld. Bij een repetitie is een technisch probleem aan het licht gekomen. Op zijn vroegst komende woensdag wordt een nieuwe poging gedaan om op te stijgen. -
Medisch expert: ‘George Floyd stierf door gebrek aan zuurstof’
George Floyd stierf door een gebrek aan zuurstof. Daardoor raakten zijn hersenen beschadigd en kreeg hij een hartstilstand. Dat heeft een medisch expert verklaard tijdens de rechtszaak tegen de voormalige politieagent Derek Chauvin, die terechtstaat voor moord en doodslag. -
Donald Trump: Coronavaccin zou ‘Trumpcine’ moeten heten
De Amerikaanse oud-president Donald Trump vindt dat er een coronavaccin naar hem vernoemd zou moeten zijn. Dat heeft hij gezegd bij een speech voor de Republikeinse partijtop, die te gast was in zijn resort Mar-a-Lago. Trump herhaalde daar zijn onbewezen claims over fraude bij de presidentsverkiezingen in november en haalde nog eens flink uit naar de machtigste Republikein in de Senaat, Mitch McConnell, aldus The Washington Post. -
Geen levenslang voor Franse terreurverdachte die in Rotterdam werd gepakt
De Franse rechter heeft drie mannen ieder veroordeeld tot 24 jaar cel omdat ze deel uitmaakten van een terroristische organisatie. Dat is een tegenvaller voor justitie: die had levenslang geëist. -
Video
Parijs beschuldigt Turkije van opzet in ‘sofagate’, Europese vrouwenorganisaties vragen ontslag Michel
Turkije heeft de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen opzettelijk geschoffeerd door haar te dwingen aan de zijkant te gaan zitten tijdens een bezoek aan president Recep Tayyip Erdogan, dinsdag in Ankara. Dat zegt de Franse staatssecretaris van Europese zaken Clement Beaune.
-
Turkije en EU wijzen naar elkaar in ‘sofagate’ Von der Leyen
Turkije en de Europese Unie geven elkaar de schuld van de vernederende ontvangst van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie in Ankara. Turkije beweert dat er op aanwijzing van de EU geen stoel voor haar was klaargezet. Maar volgens de EU mochten ze de ontvangstruimte vooraf niet zien. -
video
Dit paard troost kankerpatiënten in ziekenhuis van Calais: ‘Hij blijft soms bij hen tot het einde’
Ooit liep hij dressuurwedstrijden, maar sinds enkele jaren spendeert het paard Peyo zijn tijd in een Frans ziekenhuis waar hij stervende patiënten troost en steun biedt. Soms helemaal tot het einde. Een aangrijpend beeld van het dier terwijl het de 24-jarige Marion en haar zoontje troost, is genomineerd voor de World Press Photo-wedstrijd, die de beste journalistieke beelden van het jaar bekroont. -
Berging Nederlands spookschip bij Noorwegen tot morgen uitgesteld door slecht weer
De berging van het Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika in Noorwegen kan nog niet beginnen doordat een helikopter nog niet kan opstijgen. Het reddingsteam van Boskalis wacht op groen licht van de Noorse kustwacht, maar het ziet er naar uit dat dat vandaag niet meer gaat gebeuren.