Volledig scherm
© REUTERS

Erdogan gebruikt beelden aanslag Nieuw-Zeeland voor promotie

De Turkse president Erdogan gebruikt geblurde fragmenten uit de video die door hoofdverdachte Brenton Tarrant is gemaakt van de aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland, om de lokale verkiezingen van 31 maart te promoten.

De verdachte van de aanslagen, zegt Erdogan, ,,richt zich op Turkije en op mij’'. De Turkse president valt vervolgens partijleider Kemal Kılıçdaroğlu van oppositiepartij CHP aan, die in de campagnevideo zegt dat ,,terrorisme in de islamitische wereld is geworteld’'. ,,Tarrant bezocht Turkije twee keer in 2016, totaal 43 dagen”, zegt Erdogan, die bezwoer dat hij de connectie zal vinden en onthullen.

De Turkse economie verkeert op het moment in recessie na de val die de nationale munt de lire vorig jaar maakte. Het land kent een inflatie van 5 procent.

In Nieuw-Zeeland worden nu massaal bloemen en briefjes neergelegd bij het ziekenhuis in Christchurch voor de 50 slachtoffers van de terroristische aanslag afgelopen vrijdag. Bekijk hier de video:

  1. Boeing: snel update 737 Max, justitie VS start onderzoek

    Boeing: snel update 737 Max, justitie VS start onderzoek

    Boeing-topman Dennis Muilenburg zegt dat de vliegtuigbouwer snel met een software-update komt voor de toestellen van het type 737 Max. Ook zullen de piloten nieuwe trainingen krijgen. Doel van de maatregelen is ,,de zorgen weg te nemen’’ die rond de vliegtuigen zijn ontstaan na twee recente crashes in Indonesië en Ethiopië waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen. De Boeings 737 Max staan wereldwijd voorlopig aan de grond.