‘Ernstige onregelmatigheden’ in zaak Epstein, FBI onderzoekt privé-eiland van miljardair

Agenten van de FBI hebben vandaag een klein eiland in de Caraïben doorzocht dat eigendom was van de overleden miljardair Jeffrey Epstein. Dat melden verschillende Amerikaanse media. De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft daarnaast vandaag aangegeven dat sprake was van ‘zware onregelmatigheden’ in het detentiecentrum in New York waar Epstein vastzat.

Twee bronnen bevestigden anoniem aan de zender NBC dat de Amerikaanse federale politie een huiszoeking uitvoerde in het huis van Epstein op het eiland Little St. James, dat deel uitmaakt van de Maagdeneilanden. De miljardair zou het eiland in de jaren negentig hebben gekocht. Sommige Amerikaanse media noemden het stuk land ‘het pedofieleneiland’, een verwijzing naar de minderjarige meisjes die bij Epstein te gast waren. De FBI heeft het nieuws over de huiszoeking nog niet bevestigd.

De 66-jarige Epstein, die ervan beschuldigd wordt tientallen minderjarige meisjes te hebben misbruikt in zijn huizen in New York en Florida, werd zaterdagochtend na een ogenschijnlijke zelfmoord dood aangetroffen in zijn cel. Hij was eerder onder strenge bewaking geplaatst wegens een eerdere zelfmoordpoging, maar die bewaking werd enkele dagen voor zijn dood opgeheven.

Onregelmatigheden

De zakenman zat opgesloten in afwachting van zijn proces en riskeerde tot 45 jaar cel. De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft inmiddels een onderzoek bevolen naar zijn dood. Barr heeft beloofd ‘tot op de bodem’ uit te zoeken wat precies is voorgevallen. 

Epstein zat vast in het Metropolitan Correctional Center in Manhattan, New York. ,,We ontdekken nu dat sprake was van ernstige onregelmatigheden in dit centrum. Die zijn erg zorgwekkend. We eisen een grondig onderzoek”, aldus Barr vanmiddag op een conferentie in New Orleans.

De minister stelde ook dat mogelijke handlangers van Epstein de dans niet zullen ontspringen. ,,Iedereen die medeplichtig is, mag niet op zijn lauweren rusten. De slachtoffers verdienen gerechtigheid en we zullen ervoor zorgen dat ze die krijgen”, zei Barr. 

Volledig scherm
Een van de huizen van Jeffrey Epstein op Little St. James Island. © REUTERS
Volledig scherm
Little St. James Island, dat eigendom was van Jeffrey Epstein. © REUTERS
  1. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”
  2. Rusland piekert over mysterieuze zwangerschap tienermeisje: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland piekert over mysterieu­ze zwanger­schap tienermeis­je: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland is in de ban van de prille, vooralsnog mysterieuze zwangerschap van de 13-jarige Daria uit de stad Zheleznogorsk. Volgens de aanstaande moeder is haar piepjonge vriendje Ivan (10) ‘honderd procent zeker’ de vader van de baby, maar experts stellen dat zoiets vanwege zijn leeftijd onmogelijk is. ,,Onderzoek heeft aangetoond dat hij nog niet in de puberteit zit en geen actieve zaadcellen heeft.” De politie vermoedt dat het meisje seksueel misbruik door een volwassene verzwijgt.