Anthony Scaramucci volgde in juli 2017 tien dagen lang Sean Spicer op als woordvoerder van het Witte Huis.
Volledig scherm
Anthony Scaramucci volgde in juli 2017 tien dagen lang Sean Spicer op als woordvoerder van het Witte Huis. © Photo News

Ex-communicatiedirecteur van Trump wil met team ex-kabinetsleden de verkiezingen van 2020 winnen

Anthony Scaramucci, die in juli 2017 kort de communicatiedirecteur van de Amerikaanse president Donald Trump was, wil nu een coalitie op de been brengen van voormalig kabinetsleden. Die moeten samen een Republikeinse kandidaat steunen die Trump bij de verkiezingen in 2020 kan verslaan.

,,Ik ben bezig met de samenstelling van een team van mensen die er precies hetzelfde gevoel bij hebben als ik. Dit is geen ‘Nooit Trump’-situatie. Dit is geen retorisch gekrijs. Dit is: ok, deze kerel is onstabiel. Iedereen in het Witte Huis weet het, iedereen daarbuiten weet het. Laat ons kijken of we een leefbaar alternatief kunnen vinden", zei Scaramucci maandag op CNN. 

De voormalige communicatiedirecteur van Trump lichtte niet toe welke ex-kabinetsleden zich bij zijn coalitie zouden aansluiten, maar beloofde dat hij ‘tegen het midden of einde van de herfst’ op de proppen komt met een ‘schat’ aan mensen die zich tegen Trump willen uitspreken.

Scaramucci verduidelijkte ook nog niet welke mogelijke nieuwe presidentskandidaten hij met zijn coalitie naar voren wil schuiven. ,,Ik denk niet dat dit fair is tegenover die mensen”, stelde hij.

Ommezwaai

Anthony Scaramucci was de afgelopen jaren een fervent voorstander van president Trump, maar de voorbije weken werd hij steeds kritischer over diens acties en uitspraken. Vorige week kondigde hij aan dat hij een andere Republikeinse kandidaat wil zien voor de verkiezingen van 2020.

In juli 2017 werd hij na amper tien dagen als communicatiedirecteur van Trump ontslagen, nadat een journalist van The New Yorker onthulde dat Scaramucci hem had bedreigd om mee te delen wie zijn bronnen binnen het Witte Huis waren. Tijdens dat telefoongesprek noemde de persvoorlichter Reince Priebus, toen stafchef in het Witte Huis, ook een ‘paranoïde schizofreen’ en maakte hij een vuile opmerking over zijn voorganger Steve Bannon. 

Trump reageert

Trump reageerde ondertussen op de uitspraken van Scaramucci, die hij op Twitter een ‘gek’ noemt, die hij  ‘amper kende’. ,,Hij was een mentaal wrak. We wilden hem niet in de buurt hebben. Nu schildert Fake News hem af als mijn maatje”, schreef hij. 

Voorlopig is er al één Republikein die in de voorverkiezingen de strijd wil aanbinden met Trump: de voormalige gouverneur van Massachusetts, Bill Weld. In 2016 was Weld nog kandidaat vice-president voor de Libertijnse Partij. 

  1. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

    Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

    In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.