Ex-man steekt influencer (30) na afwijzing in brand tijdens livestream, krijgt doodstraf
moordzaak chinaVoor het in brand steken van zijn ex-vrouw is een man uit China veroordeeld tot de doodstraf. Tot dat vonnis kwam de rechtbank in China donderdag, melden diverse landelijke media. De gruwelijke moord sloeg in het hele land in als een bom en wakkerde de discussie omtrent de bescherming van kwetsbare vrouwen wederom aan.
Het slachtoffer, de 30-jarige Lhamo, was een populaire vlogger die in de zuidelijke provincie Sichuan woonde. Bijna dagelijks maakte ze video’s over haar leven op Douyin, de Chinese versie van TikTok. Tijdens haar allerlaatste opname, waarin ze in haar keuken kookte en zong voor honderdduizenden volgers, ging het gruwelijk mis. Haar ex-man Tang Lu stormde uit het niets op haar af, goot benzine over haar heen en stak haar vervolgens in brand. Luisteraars konden het geschreeuw van de familie horen en belden massaal de politie.
De vrouw werd met zeer ernstige brandwonden naar het ziekenhuis gebracht, waar ze twee weken later kwam te overlijden. ,,Ze zag eruit als een stuk houtskool”, vertelde haar zus tegen The New York Times. ,,Hij heeft bijna haar hele huid eraf gebrand.”
Doodsbang
De extreme actie van Tang Lu kwam volgens de zus niet uit de lucht vallen. Lhamo was doodsbang voor haar ex-man en vreesde al langer voor haar veiligheid en voor haar gezin. De man dreigde haar kinderen te vermoorden als zij niet bij hem terug zou komen. In blinde paniek waarschuwde de vrouw de politie, maar die zou haar smeekbedes links hebben laten liggen.
Uit vrees voor haar leven hertrouwde Lhamo met haar ex, maar de mishandelingen gingen desondanks door. Toen Lhamo opnieuw scheidde en naar de autoriteiten stapte, kreeg ze te horen dat het een ‘persoonlijke familiekwestie was’ en dat de politie niets voor haar kon betekenen, vertelt haar zus.
Positie vrouwen
De zaak kreeg vanwege het gruwelijke karakter en de forse aantijgingen van de nabestaanden veel aandacht in China. Experts voerden volgens CNN ‘verhitte debatten’ over hoe het Chinese rechtssysteem er niet in slaagt om slachtoffers van huiselijk geweld te beschermen en daders te veroordelen. Formeel kent China een gelijkheid van seksen, maar in de praktijk worden vrouwen op grote schaal gediscrimineerd, gekleineerd en ongelijk behandeld.
In 2016 voerde de regering een nieuwe wet in om huiselijk geweld tot een minimum te beperken. Maar de straffen zijn minimaal en vrouwen zeggen dat straatverboden amper werken. Volgens Beijing Equality, een vrouwenrechtenorganisatie, zijn sinds de invoering van de wet meer dan negenhonderd vrouwen gestorven door toedoen van hun echtgenoten of partners.
De acties van Tang hadden een afschuwelijke impact op onze samenleving. Deze extreem wrede misdaad verdient een zware straf
Geen genade
Het bestrijden van huiselijk geweld staat door de gewelddadige dood van Lhamo opnieuw hoog op de agenda. Tijdens de rechtszaak, die door miljoenen mensen op de voet werd gevolgd, toonde de rechter dan ook geen enkele genade voor de verdachte. ,,De acties van Tang hadden een afschuwelijke impact op onze samenleving. Deze extreem wrede misdaad verdient een zware straf”, luidde het oordeel.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Vader Patrick (42) van Hotter than my daughter kort na opnames overleden
De 42-jarige vader Patrick Visser uit Roermond heeft zijn laatste wens in vervulling zien gaan in een unieke aflevering van Hotter than my daughter. Tijdens de opnameperiode kreeg hij te horen dat hij terminale kanker had, maar voor zijn gezin liet hij de make-over tóch doorgaan. Kort daarna overleed Patrick, die een vrouw en vier kinderen achterlaat. ,,Wat er ook gebeurt, onze positiviteit zal niet kapotgaan.’’ -
PREMIUMmet quiz
Binnenkort telt India 1.425.775.851 inwoners, méér dan China: ‘Land kan niet meer genegeerd worden’
Nog even, en India haalt China in als land met de grootste bevolking ter wereld. Het land dat zo vaak over het hoofd wordt gezien, is dit jaar voorzitter van de G20 en presenteert zich als nieuwe supermacht. Daar kunnen we ons maar beter op voorbereiden. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Hoe Cumali A. al 17 jaar uit handen van justitie blijft na het wurgen van zijn nichtje in Enschede
Cumali A. uit Steenwijk wurgde in 2004 zijn nichtje Denise Celik in Enschede, vluchtte naar zijn ‘tweede thuis’ Turkije en werd bij verstek in Nederland veroordeeld tot tien jaar cel. Inmenging van het Ministerie van Justitie en Veiligheid ten spijt, is A. nog altijd niet gepakt. Terwijl de politie precies weet waar de veroordeelde is. Hoe kan dat? En hoe leg je dat uit aan Heike Celik, de wanhopige moeder van Denise? ,,Ik hoop dat hij in de hel belandt.”
-
Vrachtschip gezonken voor Japanse kust, meerdere opvarenden vermist
Een vrachtschip is om onbekende reden gezonken in de Oost-Chinese Zee, voor de kust van Japan. Van de 22 bemanningsleden worden er nog 8 vermist. -
-
-
VS willen naar jaarlijkse Covid-booster, gelijk aan griepprik
Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen hebben maandag gepleit voor een jaarlijkse Covid-19-vaccinatie voor inwoners van de VS, zoals ook al gebeurt met de griepprik. Volgens de Food and Drug Administration zijn de meeste volwassenen en kinderen voldoende beschermd tegen het virus met een jaarlijkse injectie. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.