Volledig scherm
Archieffoto van het Boeing 737 MAX-toestel. © REUTERS

Experts: Boeing-ramp Ethiopië leek op eerdere crash

De vliegramp met de Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines toont ,,duidelijke overeenkomsten’’ met de crash van een soortgelijk toestel vorig jaar in Indonesië. Dat is de voorlopige conclusie van Ethiopische en Amerikaanse luchtvaartdeskundigen die de gegevens van de zwarte doos als eersten hebben bekeken. 

Daarmee lijken de wereldwijd ingrijpende maatregelen - als het luchtruimverbod - gerechtvaardigd.

Volgens het Ethiopische ministerie van Transport wordt na een grondige analyse binnen een maand het volledige onderzoek bekendgemaakt. Zaterdag werd al bekend dat het vliegtuig na het van de grond komen op de luchthaven van Addis Abeba een ongebruikelijk hoge snelheid had. Niet lang na vertrek werden problemen gemeld en toestemming gevraagd om snel te mogen stijgen. Dat vertelde een official die opnames van de gesprekken van de luchtverkeersleiding heeft onderzocht.

Door de crash op 10 maart kwamen alle 157 inzittenden om het leven. Bij het ongeluk met het toestel van Lion Air in oktober 2018 kwamen alle 189 mensen aan bood om het leven. Dat toestel stortte neer in de Javazee tijdens een binnenlandse vlucht.

Indonesië inspecteert Boeing 737 Max toestellen. Bekijk hier de video: