Extreemrechtse groepen veroordeeld tot miljoenenboete na dodelijk protest in Charlottesville
Meerdere extreemrechtse organisaties en personen zijn in de VS veroordeeld tot het betalen van meer dan 25 miljoen dollar aan slachtoffers van het protest in Charlottesville in 2017. De verdachten werden door negen slachtoffers beschuldigd van het promoten en uitdragen van racistisch geweld tijdens de ‘Unite the Right’-rally.
De zaak was aangespannen door negen mensen die zeggen fysieke en emotionele schade te hebben geleden tijdens de extreemrechtse mars, het geweld dat daaromheen uitbrak, en de nasleep van de rally. Zij stelden via een non-profit advocaat die een rechtszaak aanspande de organisatoren van de rally verantwoordelijk.
Twaalf extreemrechtse leiders, waaronder neonazi Richard Spencer, en vijf groeperingen werden door een jury in de federale rechtbank schuldig geacht aan vier van de zes aanklachten. In totaal moeten zij 25 miljoen dollar (zo'n 22 miljoen euro) betalen.
Tijdens de demonstratie reed de extreemrechtse James Fields met zijn auto in op een tegendemonstratie, waarbij één dodelijk slachtoffer en negentien gewonden vielen. Hij werd in 2019 veroordeeld tot levenslang. De rally zelf en de reactie van de toenmalige president Donald Trump, die het geweld aan ‘beide kanten’ veroordeelde, zorgden voor verontwaardiging in de VS.
De burgerlijke zaak werd al in 2017 aangespannen, maar liep vertraging op omdat verschillende verdachten weigerden medewerking te verlenen. Tijdens het proces ontkenden de meeste aangeklaagden hun extreemrechtse overtuigingen niet, maar ontkenden ze wel dat ze hadden gepland om geweld te gebruiken. Ook claimden ze dat ze niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor de actie van Fields, die alleen zou hebben gehandeld.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
3
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMmet video
De droneboodschap van Kyiv aan Moskou: ‘Wat jullie ons aandoen, kunnen jullie burgers ook krijgen’
Het is een primeur in de inmiddels vijftien maanden durende oorlog: Moskou is het doelwit van een grootschalige drone-aanval vanuit Oekraïne. Volgens expert Frans Osinga leren Russen en Oekraïners razendsnel de nieuwe wapens te gebruiken én ze neer te halen. -
Levenslang voor aanslagpleger Charlottesville
Een neonazi die vorig jaar inreed op een menigte in de Amerikaanse stad Charlottesville, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Door de aanslag kwam een 32-jarige vrouw om het leven en vielen 35 gewonden. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
PREMIUM
Extreemrechts in de VS groeit: ‘We moeten voorbereid zijn op de ergste scenario’s’
-
-
-
Straks weet je wél of dat spotgoedkope jurkje duurzaam is geproduceerd
Hoe weet je of dat leuke, spotgoedkope jurkje of T-shirtje in de etalage niet onder erbarmelijke omstandigheden is geproduceerd? Wetgeving daarover is donderdag een flinke stap dichterbij gekomen.Brussel -
VIDEO
Charlottesville haalt standbeelden van omstreden generaals weg: ‘Het werd tijd’
In de Amerikaanse stad Charlottesville is het standbeeld van de omstreden generaal Robert E. Lee van zijn sokkel gehaald. Vier jaar geleden was het beeld, dat wordt gezien als uiting van racisme, het middelpunt van een uit de hand gelopen protestactie. Een vrouw kwam daarbij om het leven toen een rechtsextremist op een groep demonstranten inreed.