Volledig scherm
Facebook-CEO Mark Zuckerberg. © epa

Facebook: gebruik sociale media kan ongelukkig maken

Passief gebruik van Facebook - oftewel: eindeloos door je tijdlijn scrollen - kan je ongelukkig maken, zo zei de site zelf toe in een opmerkelijke blogpost. Maar wie Facebook actief gebruikt en op die manier meer rechtstreekse interactie heeft met vrienden, heeft wél weer baat bij de site.

Het blogbericht werd opgesteld door David Ginsberg, hoofd van het onderzoeksteam voor de Facebook-app, en Moira Burke, sociaal psychologe bij Facebook.  Het bedrijf zegt eigen onderzoek te hebben gedaan, maar haalt ook academisch onderzoek aan.  

Net als in het echte leven, kan de interactie met mensen om wie je geeft een positief gevoel veroorzaken, terwijl simpelweg naar anderen kijken vanaf de zijlijn ervoor zorgt dat je je juist slechter gaat voelen, aldus Ginsberg en Burke.

Het slechte nieuws

Ter illustratie halen Ginsberg en Burke een experiment aan van de universiteit van Michigan, waaruit blijkt dat studenten die tien minuten lang door Facebook moesten scrollen aan het einde van de dag in een slechter humeur verkeerden, dan studenten die de opdracht kregen om met vrienden op Facebook te communiceren of om zelf berichten te posten.

Uit een onderzoek van de universiteiten van Yale en San Diego bleek bovendien dat mensen die gemiddeld vier keer meer op links klikken dan de doorsnee gebruiker, of die twee keer zoveel posts leuk vinden, aangeven dat ze in een slechtere mentale toestand verkeren dan gemiddeld.

Hoewel de concrete oorzaken hiervan nog onduidelijk zijn, vermoeden onderzoekers dat online lezen over anderen kan leiden tot negatieve gevoelens omdat we onszelf met anderen gaan vergelijken. Een andere theorie stelt dan weer dat het internet mensen verhindert om rechtstreeks met elkaar te communiceren.

Quote

Alleen maar statusupda­tes posten, was niet voldoende. Mensen hadden echte één-op-één-interactie nodig met anderen in hun netwerk.

David Ginsberg en Moira Burke, onderzoekers bij Facebook

Actieve interactie

Volgens de onderzoekers is er een oplossing: actieve interactie met anderen. Berichten sturen, Facebookposts delen en reageren op posts van vrienden, heeft een positief effect op het welzijn. Uit een studie van Carnegie Mellon University blijkt dat mensen die meer berichten sturen en ontvangen en die meer reageren op Facebookposts, minder kampen met depressie en eenzaamheid. Het is nauwelijks verrassend te noemen dat dit effect het grootste is, wanneer mensen online met hun beste vrienden chatten. ,,Alleen maar statusupdates posten, was niet voldoende. Mensen hadden echte één-op-één-interactie nodig met anderen in hun netwerk," zeggen Ginsberg en Burke.

Er is overigens niet noodzakelijk sprake is van een causaal verband: de kans is reëel dat blijere mensen de neiging hebben tot meer interactie op Facebook, terwijl depressieve mensen het bij scrollen houden.

Anders gebruiken?

De auteurs van de studie raden aan om Facebook voortaan anders te gaan gebruiken: ,,Ons onderzoek en andere academische literatuur suggereert dat het de manier is waarop je sociale media gebruikt die van belang is voor je welzijn,” stellen ze. Dat hun advies ook meer gebruik van Facebook in de hand werkt middels updates en berichtjes, komt het bedrijf ongetwijfeld niet slecht uit.

Naarmate sociale media meer invloed op ons leven hebben, wordt vaker de vraag gesteld of al die uren op internet ons eigenlijk wel goeddoen. Meerdere voormalige hooggeplaatste Facebookmedewerkers hebben recentelijk laten weten spijt te hebben van hun bijdragen aan het sociale netwerk.

Eerdere deze week zorgde Chamath Palihapitiya, een voormalige topbestuurder, nog voor ophef toen hij toegaf dat hij zich 'geweldig schuldig voelde' over zijn tijd bij Facebook. ,,Ik denk dat we tools gecreëerd hebben die het sociale weefsel van de maatschappij kapotmaken", zei hij.