Jamal Khashoggi op archiefbeeld uit 2014
Volledig scherm
Jamal Khashoggi op archiefbeeld uit 2014 © AP

Familie gedode journalist Khashoggi vergeeft moordenaars

De familie van de vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi vergeeft de moordenaars. Dat heeft de zoon van de journalist Salah Khashoggi laten weten via Twitter.

,,Op deze gezegende avond in de gezegende maand van de ramadan herinneren wij ons wat God zei: Als een persoon kan vergeven en het kan goedmaken, dan krijgt hij een beloning van Allah’’, aldus Salah Khashoggi. ,,Daarom kondigen de zoons van martelaar Jamal Khashoggi aan dat we zijn moordenaars vergeven.’’

De journalist werd in oktober 2018 in het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanboel gedood. Hij was daar om papieren in orde te maken voor zijn huwelijk. Khashoggi werd in het consulaat opgewacht door een doodseskader dat hem vermoordde, in stukken sneed en de lichamelijke resten vervolgens buiten het terrein verborg. Het stoffelijk overschot is nooit gevonden.

Khashoggi schreef onder meer voor The Washington Post geregeld kritische columns over Saoedi-Arabië. Turkije klaagde het vroegere hoofd van de Saoedische inlichtingendienst en een vroegere adviseur van het koningshuis aan. Zij worden beschuldigd van het opzetten van moord met voorbedachten rade met monsterlijke bedoelingen. In Saoedi-Arabië zijn acht mensen veroordeeld, van wie vijf tot de dood. Een belangrijke adviseur van het koningshuis, Saud al-Qahtani, was een van de mensen die werd vrijgesproken.