Volledig scherm
© EPA

FBI onderzoekt Russische inmenging in verkiezingen

Directeur James Comey heeft vandaag op de eerste hoorzitting van het inlichtingencomité van het Amerikaanse Congres bevestigd dat de FBI onderzoek doet naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Ook bekijkt de federale politie de eventuele banden tussen de campagne van president Donald Trump en het Kremlin. 

Comey bleef verder schimmig over het FBI-onderzoek en kon niet aangeven wanneer er meer duidelijkheid komt. Behalve Comey is ook NSA-directeur Mike Rogers gehoord. Er was al langer sprake van onderzoek van de FBI naar mogelijke Russische banden, de uitspraken van Comey bevestigen dat voor het eerst.

Trump liet vanochtend nog weten dat de Russische inmenging verzinsels van de Democraten zijn ter compensatie van een 'vreselijke campagne'.

Afluisteren

Verder bevestigde Comey dat zowel de FBI als de Amerikaanse regering geen enkel bewijs heeft dat voormalig president Barack Obama zijn opvolger Trump heeft afgeluisterd tijdens de verkiezingscampagne. Trump beschuldigde begin deze maand Obama ervan dat deze hem had laten afluisteren in zijn Trump Tower, net voordat Trump de verkiezingen won. Hij gaf daarbij echter geen bewijs. Volgens Comey kan 'geen enkele president zelf besluiten om iemand af te luisteren'.

De inlichtingencommissie van de Senaat verklaarde vorige week al dat er geen bewijs was gevonden. Gisteren kwamen daar Republikeinse en Democratische leden van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden bij, die tevens de druk op Trump opvoerden om met uitleg te komen of zijn beschuldigingen in te trekken.