Frankrijk en Spanje zetten zich schrap voor bosbranden: ‘Het is hier kurkdroog’
Het bosbrandenseizoen is begonnen. In Frankrijk en Spanje is de angst groot. Waarschuwingen moeten een ramp zien te voorkomen. Maar gaat dat ook lukken? Correspondenten Edwin Winkels (Spanje) en Frank Renout (Frankrijk) vertellen over hoe het er bij hen aan toegaat.
Edwin in Valencia:
Veel mensen in de talloze badplaatsen aan de Costa Blanca richtten hun blik maandag en gisteren naar het binnenland. Daar stak een rookzuil van 4,5 kilometer hoog dreigend af tegen de straalblauwe hemel. De wind dreef de rook en asdeeltjes richting de zee. Maar dreiging voor die drukbevolkte kust was er niet: het was hemelsbreed 70 kilometer verderop, in het woeste binnenland, waar een grote bosbrand was ontstaan.
Het is de eerste grote natuurbrand van dit jaar in de autonome regio Valencia en gevreesd wordt dat het niet de laatste zal zijn. In andere delen van Spanje woedden in maart al de eerste branden, gevolgd door vele andere tijdens de hittegolf van vorige maand. In de eerste zes maanden van dit jaar is al 45.000 hectare in vlammen opgegaan. Kaarten van de Spaanse meteorologische dienst Aemet tonen dat 90 procent van de Spaanse oppervlakte droger is dan normaal.
De temperaturen zijn in Spanje de laatste weken nauwelijks gedaald. En omdat er al maandenlang in veel streken weinig neerslag is gevallen, gelden steeds meer waarschuwingen voor het extreme risico op bosbranden. Gemiddeld woedden er tussen 2010 en 2017 ongeveer 12.000 branden per jaar.
Volgens Tecnifuego, een Spaanse vereniging ter preventie van bosbranden, zorgt de leegloop van het platteland ervoor dat er minder onderhoud aan bossen is, met veel dorre vegetatie als gevolg. Als er niet wordt opgeruimd, fungeert die bij een brand als extra ontsteker. Daarmee groeit ook de vrees voor een nieuw soort bosbranden, 'de zesde generatie' geheten, zoals de extreem verwoestende brand in centraal-Portugal in 2017, waarbij 66 doden vielen.
De temperaturen zijn in Spanje de laatste weken nauwelijks gedaald.
Frank in Argelès-sur-Mer
Het was even schrikken begin deze week in Argelès-sur-Mer, de officieuze 'camping-hoofdstad' van Frankrijk. Om twee uur 's middags zagen de toeristen rook. En al snel sloegen de vlammen om zich heen. De bosbrand aan de Middellandse Zee werd flink aangewakkerd door windstoten van zeventig kilometer per uur. ,,We hebben alle bezoekers geëvacueerd. De brandweer heeft ze op veilige plekken ondergebracht'', aldus de leiding op camping La Dauphine. Het gemeentebestuur stelde twee sportzalen beschikbaar waar de vakantiegangers werden opgevangen en eten en drinken kregen.
Paniek was er niet, maar leuk was het ook niet voor de massaal aanwezige toeristen. Aan het eind van de dag was ruim veertig hectare in de as gelegd, maar was het vuur wel onder controle. Er vielen geen gewonden. In de zomermaanden zoeken zo'n 150.000 mensen de badplaats op.
Weggegooide peuk
In Frankrijk lijkt het bosbrandenseizoen weer begonnen. Meestal is een weggegooide peuk genoeg, vaak is het blikseminslag, soms een pyromaan. De Franse overheid startte vorige maand een nieuwe voorlichtingscampagne om branden te voorkomen. Er worden tips gegeven ('niet barbecueën bij het bos') en waarschuwingen ('blijf binnen, een huis biedt de beste bescherming'). ,,Een op de twee bosbranden is het gevolg van onoplettendheid'', waarschuwt de overheid.
Gemiddeld verwoesten branden in Frankrijk per jaar zo'n 24.000 hectare, bijna de helft betreft gebied waar mensen wonen. Het aantal branden in Zuid-Frankrijk neemt wel af, tot verrassing van de autoriteiten, omdat wetenschappers juist waarschuwen voor de risico's van klimaatverandering.
Meestal is een weggegooide peuk genoeg, vaak is het blikseminslag, soms een pyromaan
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meer dan twintig doden bij politieactie tegen bendeleiders in Rio de Janeiro
Bij een actie van een speciale politie-eenheid in een krottenwijk in het noorden van Rio de Janeiro zijn zeker 21 doden gevallen bij een vuurgevecht. De politie-eenheid naderde in de nacht van zondag op maandag de favela (krottenwijk) Vila Cruzeiro en werd naar eigen zeggen meteen onder vuur genomen door drugsbendes. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Twee doden en ruim veertig gewonden na tornado in VS
In het noorden van de Amerikaanse staat Michigan zijn bij het passeren van een tornado minstens twee mensen omgekomen en 44 anderen gewond geraakt. Dat melden diverse media in de Verenigde Staten. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Dochter Poetin heeft relatie met balletdanser Igor Zelenski en vloog ‘meer dan 50 keer naar München‘
Katerina Tikhonova, de jongste dochter van de Russische president Vladimir Poetin, vloog tussen 2017 en 2019 meer dan 50 keer naar de Duitse stad München. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Russische onafhankelijke nieuwswebsite IStories en het Duitse weekblad Der Spiegel. Volgens deze nieuwsmedia heeft Tikhonova een relatie met Igor Zelenski, de voormalige directeur van het Beierse staatsballet.
-
PREMIUM
Experts: In de Donbas hebben Russen al meer gebied ingenomen dan ze kunnen behouden
De oorlog in Oekraïne duurt nu drie maanden. Na het mislukte Russische bliksemoffensief bij Kiev en de aftocht bij Charkov zijn in de Donbas al dagen zware artilleriebeschietingen gaande. Waarnemers zien vooralsnog geen grote verschuivingen aan dat front. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
‘Groene Nobelprijs’ voor Urgenda-directeur
Marjan Minnesma is dit jaar winnaar van de internationale Goldman Environmental Prize. De directeur van Urgenda krijgt deze prestigieuze prijs voor het winnen van de Klimaatzaak in ons land. Minnesma is daarmee de eerste Nederlander die deze prijs wint.