Volledig scherm
Bloemen op de plek waar de politieagent werd doodgeschoten. © AP

Franse aanklager: Schutter Parijs werd niet als dreiging gezien

Volgens een Franse aanklager werd de aanslagpleger van Champs-Elysees recent vrijgelaten omdat er niet genoeg bewijs was om hem als een dreiging te zien. Dit zei hij vanavond tijdens een persconferentie.

De schutter, de 39-jarige Karim Cheurfi, schoot gisteren een agent dood op de Champs-Elysees in Parijs. Hij kwam zelf ook om het leven. Twee andere agenten en een Duitse toeriste raakte gewond.

Volgens aanklager Francois Molins had Cheurfi een lang strafblad. Hij probeerde vooral agenten aan te vallen. Maar de man had nooit signalen van radicalisering afgegeven. 
In februari werd hij nog opgepakt wegens het bedreigen van politieagenten, maar werd snel weer vrijgelaten omdat er geen bewijs was om hem als een dreiging te zien. 

In 2005 werd Cheurfi veroordeeld tot vijftien jaar cel, omdat hij probeerde drie mensen om het leven te brengen, onder wie twee agenten. Voor de arrestatie in februari
 is hij nog naar Algerije gereisd, waar hij een maand verbleef. Maar vanwege zijn proeftijd mocht hij Frankrijk helemaal niet verlaten. De man werd door de Franse veiligheidsdiensten wel in de gaten gehouden.

Psychologische problemen

De voormalige advocaat van Cheurfi, Jean-Laurent Panier, zegt dat zijn cliënt waarschijnlijk 'psychologische problemen' had, waar hij geen goede hulp voor kreeg. Panier beschrijft de schutter als een 'extreem geïsoleerd' individu, die vrijwel onopgemerkt bleef tijdens zijn gevangenisstraf. Ook sprak hij volgens Penier nooit over religie, maar gingen zijn 'enige gesprekken over hoe hij zijn dagelijks leven kon vullen met videospelletjes'.

Bij zijn lichaam werd echter wel een brief gevonden waarin hij de terreurgroep Islamitische Staat (IS) verdedigde, bevestigde Molins. IS claimde al snel de verantwoordelijkheid voor de aanslag. De politie onderzoekt nog of Cheurfi handlangers had.