Volledig scherm
De Franse president Macron. © EPA

Franse president Macron noemt NAVO ‘hersendood’

De Franse president Emmanuel Macron noemt de NAVO hersendood in een interview met The Economist. Volgens Macron is er een gebrek aan coördinatie tussen de lidstaten waardoor er niet ingegrepen kan worden als dat nodig is.

,,Wat we nu meemaken is de hersendood van de NAVO”, aldus Macron. ,,Er is geen overleg over het nemen van strategische beslissingen tussen de Verenigde Staten en andere NAVO-bondgenoten. Dan heb je ook nog de ongecoördineerde aanval van NAVO-bondgenoot Turkije in Syrië, waar ook onze belangen op het spel staan.”

Macron gaat in het artikel ook in op de kwetsbaarheid van Europa. “Europa zal verdwijnen als het zich niet als wereldmacht gaat beschouwen. Ik denk niet dat ik overdrijf.” De Franse president stipt drie punten aan die belangrijk zijn voor Europa.

,,We moeten niet vergeten dat Europa een gemeenschap is, er moet een betere afstemming komen over de Verenigde Staten en er moet sterker worden opgetreden tegen China, dat Europa marginaliseert.”

 1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
 2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

  Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

  Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.
 3. Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegetakeld’
  PREMIUM

  Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegeta­keld’

  Een Belgische vrouw van 58 is dinsdag vermoord teruggevonden in haar huis in Tolox, in het zuiden van Spanje. De Guardia Civil houdt een klopjacht op een vriend van de vrouw, ook een Belg. Speurders houden rekening met een moord in de relationele sfeer, al wordt ook roofmoord niet uitgesloten. ,,Mijn zus verzamelde antiek. Enkele waardevolle stukken zijn verdwenen", zegt de broer van het slachtoffer.