Volledig scherm
François Gissy © YouTube

Franse snelheidsduivel (36) sterft op fiets die 300 km/uur gaat

Fransman François Gissy, die met 333 kilometer per uur het snelheidsrecord op een raketfiets op zijn naam heeft staan, is gisteren overleden tijdens een training op een vliegveld in het noordoosten van Frankrijk.

Het ongeval gebeurde om 8 uur op een militaire landingsbaan in Meyenheim, bij Munchhouse. De 36-jarige Gissy oefende er met een driewieler die door middel van stoom vooruit werd gestuwd. Met een snelheid van 300 kilometer per uur raakte hij echter van de baan af. Hij overleefde het ongeval niet.

Volgens de politie was Gissy gisterochtend met zijn familieleden en een filmploeg aanwezig op een buiten dienst gestelde baan, zonder toestemming. ,,Vier seconden na zijn vertrek ging hij al 298 kilometer per uur. Drie seconden later week hij om een nog onbekende reden - een gat in het wegdek of iets anders - van de baan af en kwam hij in de berm terecht toen hij nog 150 kilometer per uur ging."

Gevaarlijke hobby

Gissy stond bekend om zijn stunts. Op 7 november 2014 zette hij op een circuit in het Zuid-Franse Le Castellet een snelheidsrecord neer met zijn raketfiets. In 4,8 seconden haalde hij een snelheid van 333 kilometer per uur.

De Fransman wist dat zijn hobby gevaarlijk was. Hij waarschuwde eerder dat het kleinste foutje fataal kon zijn. ,,Ik mag van geluk spreken dat mijn hoofd nog aan mijn romp zit."

  1. Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arrestaties in Parijs
    Update

    Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arresta­ties in Parijs

    De eerste verjaardag van de ‘Gele Hesjes’ is in Parijs uitgedraaid op rellen. Deelnemers aan de onlusten, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto’s en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie. In de Franse hoofdstad zijn tot halverwege vanavond bijna 150 mensen opgepakt voor de onlusten.