Volledig scherm
Het geboortehuis van Hitler in Braunau am Inn in Oostenrijk wordt omgevormd tot een politiebureau © REUTERS/PN

Geboortehuis Hitler wordt omgebouwd tot politiebureau

Het geboortehuis van Adolf Hitler wordt omgevormd tot een politiebureau. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken aangekondigd na een jarenlange juridische strijd met de eigenaresse van het huis in Braunau am Inn. In 2016 onteigende de staat de eigenaresse om te voorkomen dat de plek een bedevaartsoord voor neonazi’s kon worden.

Het geboortehuis van de dictator werd al sinds 1972 door de staat gehuurd. In het verleden werd de woning onder meer gebruikt als opvangcentrum voor gehandicapten, een van de vele bevolkingsgroepen die tijdens het naziregime niet veilig waren.

Oostenrijk kocht het pand uiteindelijk, omdat het wilde voorkomen dat de plek uitgroeit tot een bedevaartsoord. Er waren eerder plannen om het gebouw helemaal te slopen, maar het lijkt er nu op dat het pand zal worden verbouwd tot een politiebureau. ,,Het toekomstig gebruik van het huis door de politie zal een duidelijk signaal uitzenden dat dit gebouw nooit een plek wordt waar het nazisme herdacht zal worden”, zegt de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Peschorn in een verklaring.

Deze maand nog wordt een architectuurwedstrijd uitgeschreven waar architecten uit de hele Europese Unie aan mee kunnen doen. Een jury van experts zal begin volgend jaar bepalen welk ontwerp wordt gebruikt bij de verbouwing.

Adolf Hitler werd op 20 april 1889 geboren in een appartement in het drie verdiepingen tellende gebouw aan de Salzburger Vorstadt 15. Twee jaar later verhuisde zijn familie naar Linz. Hoewel Hitler dus maar korte tijd in het gebouw gewoond heeft, houden neonazi’s er elk jaar op zijn geboortedag een bijeenkomst.