Volledig scherm
Dieven gingen vorig jaar met twee kronen en een rijksappel aan de haal. © REUTERS

‘Gestolen juwelen van Zweeds koningshuis gevonden in afvalbak’

De juwelen die vorig jaar op gedurfde wijze zijn gestolen van de Zweedse koninklijke familie, zijn vermoedelijk weer terecht. De politie denkt de begrafenisregalia van koning Karl IX te hebben teruggevonden in een afvalbak.

Volledig scherm
De begrafeniskroon van Zweedse koning Karl IV. © EPA

Dieven gingen vorig jaar in Zweden aan de haal met twee begrafeniskronen en een rijksappel uit 1611. Ze roofden de kostbaarheden uit de kathedraal van Strängnäs, waar de ‘riksapple’ en de kronen in een glazen kist lagen uitgestald.

De twee rovers konden vervolgens in een motorboot ontkomen met de juwelen van de oude Zweedse koning Karl IX en zijn vrouw koningin Kristina, die beiden aan het begin van de zeventiende eeuw stierven. De snuisterijen zijn ongeveer 65 miljoen kronen (ruim 6,2 miljoen euro) waard.

Grootschalige jacht

Volledig scherm
De ‘riksapple’ is ook weer terecht. © REUTERS

Nadat duidelijk werd wat de dieven precies hadden meegenomen, werd een grootschalige jacht ingezet. Zonder succes. Een Britse privédetective opperde dat de eeuwenoude diamanten en andere edelstenen mogelijk in Amsterdam of Antwerpen op de zwarte markt zouden belanden.

De krant Aftonbladet bericht op basis van onbekende bronnen dat de buit in de buurt van Stockholm geheel of gedeeltelijk is teruggevonden in een afvalbak. De politie zegt dat hard wordt doorgewerkt om de echtheid van de teruggevonden spullen vast te stellen.

De regalia van Karl IX en zijn echtgenote koningin Kristina behoren overigens niet als zodanig tot de Zweedse kroonjuwelen. Die liggen achter slot en grendel in de schatkamer van het Koninklijk Paleis in Stockholm.

Volledig scherm
De kroon van de Zweedse koningin Kristina. © REUTERS