Geweld tegen vrouwen neemt wereldwijd toe door coronamaatregelen
De Verenigde Naties zien wereldwijd dat de coronacrisis leidt tot een toename van geweld tegen vrouwen en meisjes. Daarom roept de VN op extra aandacht voor hen te hebben. In meerdere landen zouden hulplijnen twee keer zo vaak benaderd worden door vrouwen als normaal.
Delen per e-mail
Door de lockdown vanwege het coronavirus is het geweld tegen vrouwen in onder meer Frankrijk, Italië, Turkije Rusland, Mexico, Colombia en Israël fors toegenomen. In Rusland is het aantal gemelde incidenten zelfs meer dan verdubbeld. In april kwamen ruim 13.000 klachten binnen bij speciale meldpunten. In maart, toen er nog geen streng uitgaansverbod gold, waren er iets meer dan 6000 meldingen over huiselijk geweld.
De speciale gezant voor mensenrechten van de Russische regering noemt het een groot probleem dat vrouwen nu vaak het huis niet kunnen verlaten om naar de politie te stappen of op een andere manier hulp te zoeken. Ze wil dat vrouwen ook tijdens de Russische quarantaine de mogelijkheid krijgen om zich in blijf-van-mijn-lijfhuizen in veiligheid te brengen.
Hotels
In Frankrijk waren een week na de lockdown 30 procent meer meldingen dan normaal. En in Duitsland huurden verschillende gemeenten hotels voor slachtoffers van geweld in de privésfeer.
In Mexico zijn in de eerste drie maanden van 2020 8 procent meer vrouwen vermoord dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt persbureau Reuters op basis van gegevens van de Mexicaanse overheid. Mexicaanse vrouwenrechtenactivisten schrijven de toename toe aan de coronamaatregelen.
Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International is ook in Hongarije het huiselijk geweld door de coronamaatregelen verdubbeld. door de coronamaatregelen waarschijnlijk meer huiselijk geweld plaatsvindt.
Gendergerichte aanpak
Antionio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, riep overheden eerder op om met maatregelen te komen om de slachtoffers alsnog te beschermen. ,,We moeten manieren vinden waarop vrouwen toch hulp kunnen zoeken zonder dat de dader daarachter komt.’’ Een pandemie vraagt volgens Gueterres een gendergerichte aanpak op veel domeinen.
We moeten manieren vinden waarop vrouwen toch hulp kunnen zoeken zonder dat de dader daarachter komt
De VN-baas pleit voor een waarschuwingssysteem bij supermarkten en apotheken, waar vrouwen hun verhaal kunnen doen zonder dat hun partner gealarmeerd wordt. Daar heeft Nederland alvast gehoor aan gegeven. Om de kwetsbare vrouwen te helpen, is er een codewoord in het leven geroepen. Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen door het noemen van ‘masker19' bij de apotheek aangeven dat ze hulp nodig hebben. Een apotheker zal na het horen van het codewoord het slachtoffer in contact brengen met hulporganisatie Veilig Thuis.
Ook kent ons land sinds kort een campagne om huiselijk geweld tegen te gaan. Met advertenties op tv, radio en online hopen de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Justitie en Veiligheid slachtoffers en omstanders aan te moedigen om hulp te zoeken.
Bekijk hieronder onze populairste video’s.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Extreemrechtse Nederlander vast in VS wegens wapenbezit en illegaal verblijf
De Amerikaanse autoriteiten hebben een Nederlander aangehouden die deel zou hebben uitgemaakt van een extreemrechtse groepering. De 26-jarige Jaap Willem L. wordt verdacht van illegaal wapenbezit en had de VS volgens de federale politiedienst FBI al in 2014 moeten verlaten. -
PREMIUM
Seksrel rond voorganger kan Schotse premier Sturgeon de kop kosten
De Schotse premier Nicola Sturgeon vecht morgen voor haar politieke toekomst. Haar rol in de afhandeling van een seksrel rond voorganger Alex Salmond kan haar de kop kosten. -
Huiselijk geweld: ‘Meer opvangplaatsen mishandelde vrouwen nodig na lockdown’
EINDHOVEN - Neos, de Eindhovense organisatie voor maatschappelijke (crisis)opvang en huiselijk geweld, bereidt zich voor op een toename van het aantal vrouwen en kinderen dat een plek nodig heeft in een Blijf van mijn Lijfhuis. Dat zegt directeur Raoul Bakkes. ,,We verwachten dat als straks het normale leven weer begint, er ook weer meer signalen komen.” -
‘Navalny naar strafkolonie ten oosten van Moskou’
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is overgebracht naar de regio Vladimir, op zo’n 200 kilometer ten oosten van Moskou. Daar moet hij zijn straf van 2,5 jaar in een strafkolonie uitzitten, berichten Russische media. -
Na dodelijke aardbeving wordt dorp in Kroatië geteisterd door tientallen zinkgaten
Rond het Kroatische dorp Mecencani, zo'n veertig kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Zagreb, verschijnen plotsklaps tientallen zinkgaten van verschillende formaten, na de verwoestende aardbeving in december. Wetenschappers komen naar het gebied voor observatie en studie.
-
In één klap ‘miljonair’ met nieuw bankbiljet Venezuela
Wie droomt er niet van, miljonair worden? In Venezuela is dat binnenkort een stuk makkelijker: de Centrale Bank van het Zuid-Amerikaanse land gaat namelijk een reeks nieuwe biljetten uitgeven. Het ‘grootste’ biljet is maar liefst een miljoen bolivar waard. Maar wat je daarmee kunt kopen, valt tegen. -
PREMIUM
Nederlandse (30) deed mee aan protest in Myanmar: ‘Het is verschrikkelijk wat hier gebeurt’
De situatie in Myanmar wordt steeds grimmiger. Volgens meerdere getuigen hebben veiligheidstroepen met automatische wapens op burgers geschoten die demonstreren tegen de staatsgreep van begin februari. Er zouden vandaag alleen al 38 doden zijn gevallen. ,,Sommige wijken van de stad zijn halve oorlogszones”, zegt een 30-jarige Nederlandse tegen deze site. -
Golfer verdrinkt in vijver bij zoeken bal
In Florida is gisteren een bejaarde golfer op ongelukkige wijze om het leven gekomen. Hermilo Jasmines (74) verdronk in een vijver op de golfbaan bij het zoeken naar zijn bal. Dat meldt de lokale politie.