Volledig scherm
Gavin Newsom, gouverneur van Californië, deelde maandag tijdens een persconferentie mee dat hij het grootste deel van de soldaten langs de grens tussen Californië en Mexico terugtrekt. © AP

Gouverneur Californië weigert mee te werken aan ‘politiek theater’ en trekt soldaten aan de grens terug

Gavin Newsom, de gouverneur van Californië, heeft maandag een bevel ondertekend waarmee ruim twee derde van de Amerikaanse soldaten langs de Californisch-Mexicaanse grens worden teruggeroepen. De bewering van het Witte Huis dat de soldaten nodig zijn om een crisis van illegale immigratie in te dammen, is volgens Newsom niets meer dan ‘politiek theater’.

Volgens Newsom zal de meerderheid van de 360 soldaten worden ingezet voor andere taken in de staat. Zo'n 100 anderen blijven ter plekke als deel van een taskforce tegen drugssmokkel en kartels.

,,Dit hele grensgedoe is een gefabriceerde crisis. We hebben geen interesse om deel te nemen aan dit politieke theater”, zei Newsom tijdens een persconferentie in Sacramento. Volgens de Democratische gouverneur, die vorige maand zijn ambt opnam, staat het aantal mensen dat in Californië illegaal de grens oversteekt op het laagste peil sinds 1971. Het aantal sans-papiers in de staat was in de afgelopen tien jaar bovendien nooit zo laag als nu.

Met zijn uitspraken en zijn beslissing gaat Newsom in tegen de Amerikaanse president Trump, die volhoudt dat de VS een grensmuur nodig hebben om het land te beschermen tegen illegale immigratie en criminaliteit. Newsoms voorganger, gouverneur Jerry Brown, stuurde in april vorig jaar soldaten naar de grens nadat hij met het Witte Huis was overeengekomen dat de militairen zich zouden concentreren op de strijd tegen smokkelaars en bendes, en niet op immigratie.

De teruggetrokken soldaten zullen nu ingezet worden in de strijd tegen illegale cannabisboerderijen. In Californië is het gebruik van cannabis toegestaan, maar niet elke boerderij opereert legaal. ,,We moeten diegenen die niet deelnemen aan de legale cannabismarkt aansprakelijk houden”, zei Newsom. 

Vorige week liet ook Michelle Lujan Grisham, gouverneur van New Mexico, de meerderheid van de soldaten langs de grens weghalen. Die waren daar geplaatst door haar Republikeinse voorganger, op verzoek van Trump.