Grieken de straat op na zware aardbeving en naschokken bij Athene

videoDe Griekse hoofdstad Athene is vandaag getroffen door een aardbeving met een magnitude van 5,2 op de schaal van Richter. Na de beving volgden nog enkele minder zware schokken. Gebouwen werden na de beving ontruimd.

Het epicentrum van de aardbeving in Griekenland lag op zo'n 23 kilometer ten noordwesten van de stad, op een diepte van 12 kilometer. Na de beving renden inwoners van Athene, dat 730.000 inwoners heeft, in paniek de straten op, meldt een verslaggever van persbureau AP. 

Een ooggetuige omschreef de beving, die plaatsvond om 14.13 uur lokale tijd, als ‘zwaar, maar gelukkig niet heel lang’. Seismoloog Manolis Skordilis zegt tegen tv-zender Star TV dat de beving zo goed voelbaar was omdat deze relatief dicht bij het aardoppervlak plaatsvond.

Enkele minuten later werd de beving gevolgd door een tweede schok met een kracht van 3,2. In het uur erna volgden er nog een aantal, met sterktes variërend van 2,5 tot 4,4 op de schaal van Richter. Volgens het Europese en Mediterrane seismologische centrum EMSC lag het centrum daarvan op dezelfde plaats als de eerste.

Lees verder na de foto's

Het kruis op de kerk van de Pantanassa, nabij het Monastiraki-plein in Athene, is afgebroken door de aardbeving.
Volledig scherm
Het kruis op de kerk van de Pantanassa, nabij het Monastiraki-plein in Athene, is afgebroken door de aardbeving. © REUTERS
Toeristen hebben zich in veiligheid gebracht en wachten op straat na de aardbeving.
Volledig scherm
Toeristen hebben zich in veiligheid gebracht en wachten op straat na de aardbeving. © AP

Vast in liften

Persbureau Reuters zegt dat hoge gebouwen in de uitgestrekte stad worden geëvacueerd. De brandweer meldt dat er nog geen meldingen van gewonden of schade aan gebouwen zijn. Wel zouden er mensen vastzitten in liften van ontruimde gebouwen. Ook is op sommige plaatsen de elektriciteit uitgevallen en zijn telefoonverbindingen verstoord.

De bevingen konden in het gehele zuiden van Griekenland worden gevoeld, zegt hoofdseismoloog Gerasimos Papadopoulis van het Griekse instituut voor aardwetenschappen. ,,Het is nog te vroeg om te stellen dat dit de zwaarste beving was, maar de kracht van de naschokken is lager en dat geeft hoop.’’ Hoewel aardbevingen in het gebied met regelmaat voorkomen, zegt hij meer tijd en data nodig te hebben om zekerheid te krijgen.

De aardbeving is de eerste die Athene raakt sinds 7 september 1999. Toen werd de stad geraakt door een beving met een kracht van 6.0, nabij de berg Parnitha. De schok liet de oudheidkundige monumenten van de stad vrijwel intact, maar kostte aan 143 mensen het leven. Zeker 1600 mensen moesten worden behandeld aan verwondingen. 

Doodeng

De Nederlandse Iris (29) is samen met een collega op zakenreis in Athene. ,,Tijdens de meeting om ongeveer 14:00 uur begon alles keihard te schudden en van schrik schoten we uit onze stoel omhoog. Alles bewoog voor een paar seconden. Doodeng vond ik het. Ik wist niet wat me overkwam en wat dit kon zijn. Mijn collega zei meteen dat het een aardbeving was en dat het hele pand buiten moest verzamelen.’’ 


Gelukkig raakte niemand gewond. ,,De derde aardbeving was bijna net zo heftig als de eerste maar waren we minder geschrokken. We moesten weer allemaal buiten verzamelen. Een ervaring rijker.. en twee extra pauzes in de zon!’’, aldus Iris. 

Een politieagent bij een auto die beschadigd raakte door neerkomend puin.
Volledig scherm
Een politieagent bij een auto die beschadigd raakte door neerkomend puin. © REUTERS
Personeel van een kantoor in Athene staan voor het ontruimde gebouw.
Volledig scherm
Personeel van een kantoor in Athene staan voor het ontruimde gebouw. © AP