Volledig scherm
Muggen dragen het westnijlvirus over. © thinkstock

Griekenland maant toeristen op te passen voor steekmuggen met Westnijlvirus

Griekenland maakt zich op voor een druk zomerseizoen met naar verwachting dertig miljoen toeristen. Maar de Griekse autoriteiten waarschuwen de vakantiegangers voor muggen die minder onschuldig zijn dan ze lijken. Ze kunnen het Westnijlvirus bij zich dragen en dat is niet zonder gevaar. Als toerist kan je het beste voorzorgsmaatregelen treffen. 

Sander Koenraadt, muggendeskundige van de universiteit van Wageningen, heeft aan de NOS uitgelegd waarom die beestjes zo gevaarlijk kunnen zijn. ,,Je kan het Westnijlvirus inderdaad oplopen door een muggenbeet. Dit leidt dan tot koorts en griepverschijnselen”, zegt Koenraadt. ,,Het kan een hele vervelende ziekte zijn. In de meer ernstige gevallen kan het tot hersenvliesontsteking leiden en andere complicaties, en zelfs de dood. Alle reden tot alertheid dus.”

Vorig jaar raakten 316 mensen geïnfecteerd in Griekenland, zowel op het platteland als in de steden (omgeving van Athene en Thessaloniki). Een record. Vijftig mensen stierven. Betekent dit dat de kans reëel is dat het virus dit jaar opnieuw zal toeslaan? ,,De ontwikkeling van het virus in zo’n steekmug is afhankelijk van het weer en de temperatuur. Hoe warmer het wordt, hoe sneller het virus zich in zo’n mug ontwikkelt. Hoe meer muggen er zijn, hoe groter ook de kans dat je gestoken wordt”, legt de deskundige uit.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
De Acropolis in Athene. © REUTERS

Wat kan je doen?

Maar wat kan je er zelf tegen doen? ,,Er bestaat helaas geen vaccin om je tegen het virus te beschermen. Jezelf insmeren met antimuggenmiddelen en slapen onder een klamboe kan al heel wat onheil voorkomen”, stelt Koenraadt. ,,Bovendien draagt slechts een klein deel van de muggenpopulatie het virus met zich mee en is niet elke steek alarmerend.”

Ook het Griekse ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor het virus en raadt iedereen aan om beschermende maatregelen te nemen zoals het dragen van lange mouwen, het vermijden van plaatsen met stilstaand water en het gebruik van muskietennetten en insectenwerende middelen. ,,Net zoals we in de winter een uitbraak van griep moeten verwachten, moeten we nu in de zomer rekening houden met een uitbraak van het Westnijlvirus. We moeten echt daarop voorbereid zijn”, meent Danai Pervanidou van het Griekse gezondheidsinstituut Keelpno.

Het virus wordt ook in andere delen van Europa waargenomen zoals Cyprus, Italië, Frankrijk, Servië, Roemenië en Bulgarije. In onze contreien komt het virus vooralsnog niet voor in de muggenpopulatie, maar door klimaatverandering kan dat wel eens veranderen, waarschuwt Koenraadt.

  1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
  2. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.