Gruwelijk toeval: vader vindt levend begraven baby tijdens uitvaart eigen dochtertje

videoEen begrafenis van een doodgeboren baby in Noord-India heeft donderdag een gruwelijke ontdekking opgeleverd. Ouders vonden tijdens het begraven van hun eigen dochtertje op precies dezelfde plek een bloempot met daarin een andere baby, die wonder boven wonder nog leefde. De politie spreekt van een ‘onmenselijk incident’ en vermoedt dat er sprake is van een poging tot kindermoord.

India lijkt de afgelopen jaren steeds vaker te worden opgeschrikt door brute kindermoorden; vooral jonge meisjes zijn slachtoffer. Het incident van afgelopen donderdag in Bareilly wordt gezien als een nieuw dieptepunt en slaat landelijk in als een bom. ,,Ik dacht dat mijn dochter tot leven was gekomen”, aldus de vinder, die op het moment van de ontdekking zijn eigen kind aan het begraven was na een vroeggeboorte. ,,De stem kwam alleen niet van mijn dochter, maar uit een pot.” 

Verbijstering

Het gevonden kindje, dat slechts 2,4 kilo woog en vermoedelijk een paar dagen oud was, kreeg direct een flesje melk en werd vervolgens met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Artsen hebben door kordaat ingrijpen haar leven weten te redden. Zij vermoeden dat het meisje een paar uur in de pot heeft gelegen en dus vlak voor de ceremonie was begraven. Het kind, dat de naam Sita kreeg, heeft het drama vermoedelijk kunnen overleven doordat haar lichaam relatief klein is en daardoor minder zuurstof nodig heeft.

Een lokale politiechef reageerde verbijsterd op de vondst. ,,Er is vandaag een zeer onmenselijk incident aan het licht gekomen op de begraafplaats van Maninath in Bareilly, waarin een pasgeboren meisje door onbekenden werd begraven in een aarden pot. We zijn druk bezig om de ouders van de baby op te sporen. We zullen strikte actie ondernemen tegen degenen die de baby levend hebben begraven.”

Moord op meisjes

Het komt in India vaker voor dat jonge meisjes in kritieke toestand of zelfs dood worden aangetroffen. Meisjes worden gezien als een financieel risico. Foetussen worden geregeld afgedreven als blijkt dat het om een meisje gaat. De scheve verhoudingen hebben mensenhandel in de hand gewerkt. Bovendien komt het in dorpen steeds vaker voor dat mannen een vrouw delen, omdat er naar verhouding te weinig vrouwen zijn.

De Verenigde Naties hebben het tekort aan meisjes in India eerder een ‘nationale ramp’ genoemd. Selectieve abortus is formeel verboden, maar vormt desondanks een groeiend probleem in het land. Een campagne moet de jongens-meisjesverhouding bij geboorte weer normaliseren en ervoor zorgen dat meisjes dezelfde rechten krijgen, onder meer door ze betere toegang tot het onderwijs te bieden.

In 1971 werden in India tegenover elke duizend jongensbaby’s nog 964 meisjes geboren, terwijl dat er in 2011 nog maar 918 waren. Volgens een Britse studie uit 2011 zijn tussen 1980 en 2010 mogelijk 12 miljoen Indiase meisjes selectief geaborteerd. De geslachtsverhouding van India wordt gezien als de slechtste ter wereld.

De gevonden baby leefde wonder boven wonder nog
Volledig scherm
De gevonden baby leefde wonder boven wonder nog © Facebook
 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

  Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

  In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.