Volledig scherm
PREMIUM
De Nederlandse vrijwilliger Haidi Sadik vaart mee op de Sea-Watch 3. © Sea-Watch

Haidi met Sea-Watch 3 aan de ketting in Italië: ‘Als iemand dreigt te verdrinken, dan red je hem’

De Sea-Watch 3, het schip dat vluchtelingen redt op de Middellandse Zee, ligt opnieuw aan de ketting. Tot woede van de vrijwilligers aan boord. ,,We zijn geen criminelen’’, zegt een van de hen, de Nederlandse Haidi Sadik (29).

Quote

Zij deed wat ze moest doen om mensen in veiligheid te brengen

Haidi Sadik

Ze zit vol emoties. Allereerst is Haidi Sadik opgelucht. ,,Onze laatste gasten zijn eindelijk veilig aan land’’, zegt de vrijwilliger aan boord van de Sea-Watch 3. De ‘gasten’ zijn de laatste 40 van de 53 vluchtelingen die een paar weken geleden zijn gered op de Middellandse Zee, voor de kust van Libië. Zestien dagen lang speelden zij een hoofdrol in het kat-en-muisspel tussen de Sea-Watch 3 en Italië. De regering in Rome gaf het schip geen toestemming om een haven aan te doen en de vluchtelingen aan land te brengen. Andere Europese landen gaven niet thuis op verzoeken hen op te nemen.

Sadik is daar ook boos over. En ze kan het niet verkroppen dat het schip nu aan de ketting ligt en de Duitse kapitein Carola Rackete is gearresteerd. Zij deed een beroep op de ‘menselijkheid en het internationaal recht’ om de Italiaanse blokkade te negeren. Zij bracht haar schip in de Italiaanse wateren en zette koers naar Lampedusa, het Italiaanse eiland vlak bij de Libische kust. Haidi Sadik, die al twee jaar vrijwilligerswerk doet voor Sea-Watch en sinds 9 juni aan boord is, maakt zich zorgen over Rackete, maar is ook trots op haar. ,,Zij deed wat ze moest doen om mensen in veiligheid te brengen. Wij zijn geen criminelen, geen mensensmokkelaars. Als iemand dreigt te verdrinken, dan red je hem. Zo simpel is het. Het op zee redden van iemand in nood is een plicht. Dat is niet onderhandelbaar.’’

  1. LIVE | Vijfde virusdode in Italië, ‘Zeker 50 sterfgevallen 
in Iraanse stad Qom’
    Coronavirus

    LIVE | Vijfde virusdode in Italië, ‘Zeker 50 sterfgeval­len in Iraanse stad Qom’

    Italië meldt een vijfde sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.