Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Photo News

'Helft NAVO-landen haalt doel defensiebudget'

Zeker vijftien van de 29 NAVO-landen geven over zes jaar meer dan 2 procent van hun nationale inkomen uit aan defensie. Dat blijkt volgens NAVO-topman Jens Stoltenberg uit de plannen die de lidstaten hebben ingediend. Nederland loopt nog ver uit de pas.

Volledig scherm
Jens Stoltenberg vandaag tijdens een NAVO-persconferentie. © ANP

De NAVO-landen spraken vier jaar geleden af dat ze in 2024 2 procent van het bruto binnenlands product zullen besteden aan defensie, waarvan een vijfde aan investeringen. De uitgaven stijgen in alle lidstaten. ,,Er is goede vooruitgang, maar nog een lange weg te gaan'', aldus Stoltenberg. Hij wees erop dat niet alleen geld, maar ook paraatheid van de troepen en bijdragen aan missies belangrijk zijn.

Dit jaar halen acht landen het begrotingsdoel. Landen als Nederland, België en Duitsland zijn daar nog ver van verwijderd. Ons land zit op ongeveer 1,2 procent en beweegt volgens Defensieminister Ank Bijleveld richting de 1,3 procent. De percentages trokken de aandacht van onder meer de Amerikaanse president Donald Trump, die benadrukte dat de defensie-uitgaven van Europa sterk achterlopen bij die van de Verenigde Staten. 

De verwachting is dat de Amerikaanse minister Jim Mattis zijn collega's woensdag in Brussel nog eens wijst op hun verplichtingen.
Stoltenberg merkte op dat de Europese samenwerking om de defensie-industrie sterker en efficiënter te maken ook goed is voor de NAVO, mits er geen dubbel werk wordt gedaan. ,,We moeten meer én beter uitgeven.''