Volledig scherm
PREMIUM
Met de invasie van het Turkse leger en het Vrije Syrische Leger is het slagveld in Syrië nog onoverzichtelijker geworden. Foto Nazeer Al-khatib / AFP) © AFP

Het is dringen op het Syrische slagveld: drukste ter wereld

Partijen verdringen elkaar in de oorlog in Syrië. De Verenigde Staten trokken zich terug maar met het offensief van Turkije komt er weer een deelnemer bij. Hoog tijd voor een overzicht van het drukste slagveld ter wereld.

Frontlijnen

Al ruim acht jaar, vanaf 15 maart 2011, woedt er een afschuwelijke oorlog in Syrië. Aan het opgestapelde leed komt maar geen einde. Het aantal doden, gewonden en vluchtelingen loopt in de miljoenen, de wereld is de tel allang kwijt. Het kalifaat van Islamitische Staat mag dan zijn uitgewist, nu bestoken Turkije en Koerden elkaar weer met alle kracht. Frontlijnen verschuiven bovendien soms zo snel dat iedereen, ook de partijen zelf, het overzicht dreigen te verliezen. Overzicht dat menig buitenstaander die het slagveld soms tot in tranen bekijkt, al lang hebben verloren want niet alleen Syrische partijen staan tegenover elkaar. Het slagveld is ook het domein van grote, buitenlandse deelnemers die om uiteenlopende redenen op Syrisch grondgebied machtspolitiek bedrijven. Hierbij een overzicht van de ‘1001’ spelers:

 1. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

  Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

  Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”
 2. Pathologische lacher schatert net als de Joker: ‘Ik gierde het uit toen mijn moeder stierf’
  video

  Pathologi­sche lacher schatert net als de Joker: ‘Ik gierde het uit toen mijn moeder stierf’

  Sinds de première van de hitfilm ‘Joker', met in de hoofdrol een satanisch lachende Joaquin Phoenix, staat de Amerikaanse Scott Lotan (47) volop in de belangstelling. De man uit Virginia Beach heeft namelijk een angstaanjagende, bulderende lach die exact lijkt op die van de hoofdpersoon in de kaskraker. Niet omdat hij is dolgedraaid, maar vanwege een afwijking die ‘emotionele incontinentie’ wordt genoemd. ,,Ik kan er niks aan doen en ben een pathologische lacher.”