Huizenprijzen weer harder gestegen, aantal aankopen stabiliseert
De bedragen die mensen neertellen voor koopwoningen bereikten in juni opnieuw een recordniveau. De verkoopprijs steeg het meest in twintig jaar, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Het aantal transacties op de huizenmarkt was begin dit jaar nog heel hoog, maar keert nu weer terug naar een normaal niveau.
In juni waren bestaande koopwoningen bijna 15 procent duurder vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is een nog sterkere stijging dan in mei. Precies acht jaar geleden bereikten de huizenprijzen een dieptepunt en nu liggen die 70 procent hoger. Voor een gemiddelde koopwoning wordt nu 373.000 euro betaald.
Het aantal transacties lag ongeveer even hoog als in juni 2020. Over het hele tweede kwartaal is zelfs een daling te zien. Zoān 53.000 huizen wisselden van eigenaar en dat is bijna 4 procent minder vergeleken met een jaar eerder.
Geen teken dat mensen massaal afhaken
Er wordt nog steeds vaak meer geboden dan de vraagprijs, dat wijst niet op droogkoken
CBS-econoom Peter Hein van Mulligen ziet in deze afname van het aantal verkochte woningen geen teken dat mensen massaal afhaken in de huizenmarkt. ,,Er wordt nog steeds vaak meer geboden dan de vraagprijs, dat wijst niet op droogkokenā, zegt Van Mulligen. Hij denkt eerder dat het aantal transacties terug is gekeerd naar een normaal niveau, na een eerste kwartaal waarin heel veel huizen werden verkocht.
Van Mulligen vermoedt dat deze dynamiek mede is veroorzaakt door een aantal wetswijzigingen. Begin dit jaar werd het voor starters onder de 35 jaar mogelijk om een vrijstelling te vragen voor de overdrachtsbelasting. Vanaf 1 april mag dat alleen bij huizen van minder dan 400.000 euro. Vermoedelijk wilden veel mensen voor 1 april een huis kopen dat duurder was dan dit bedrag om de wetswijziging voor te zijn.
Meest omhoog
De daling van het aantal transacties is te zien in bijna alle provincies en was het grootst in Overijssel, Gelderland en Groningen. Alleen in Limburg gingen in het tweede kwartaal meer huizen van de hand vergeleken met een jaar eerder, namelijk ruim 5 procent. Het aantal twee-onder-een-kapwoningen dat een nieuwe eigenaar kreeg, daalde het meest. Ook gingen er minder vrijstaande huizen, hoekwoningen en tussenwoningen van de hand. De hoeveelheid verkochte appartementen ging nog wel omhoog.
De huizenprijzen stegen in Limburg in het tweede kwartaal het minst. Maar ook hier waren die bijna 12 procent hoger dan in dezelfde periode in 2020. In Flevoland ging de koopsom gemiddeld het meest omhoog, met bijna 17 procent. In Utrecht stegen de huizenprijzen het meest vergeleken met de andere drie grote steden, met 14 procent. In Amsterdam was de stijging met 7,5 procent het kleinst.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
āJe moet de mogelijkheden van doorstromers beperken zodat starters meer kans makenā
Het is een eeuwenoud gegeven: geld maakt geld. Heb je middelen, dan kun je daar heel goed verder op bouwen. Maar met lege handen is het vaak knap lastig een start te maken. Dit wordt eens te meer bevestigd op de huidige woningmarkt. Starters komen er bijna niet meer tussen terwijl huiseigenaren goed garen spinnen dankzij hun reeds verworven bezittingen. -
Razende schutter schiet willekeurig elf mensen dood in Montenegro
Een man heeft, naar verluidt na een familieruzie, in de Montenegrijnse stad Cetinje op straat het vuur geopend op voorbijgangers. Hij schoot elf mensen, onder wie kinderen, dood voor hij in een vuurgevecht met de politie werd gedood. Zes mensen raakten volgens plaatselijke media gewond, onder wie enkele zeer ernstig. -
PREMIUM
Verslaggever Eefje dubt: is verkoop huis aan vastgoedbelegger goed idee?
āWij betalen de hoogste prijsā. Ja, het aanbod van de vastgoedbelegger die haar huis wil opkopen klinkt verleidelijk, maar verslaggever Eefje Oomen krijgt er rode vlekken van. Wordt haar knusse wijk een dure speelplaats voor rijke expats? -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Pelosi heeft geen spijt van bezoek Taiwan: āChinese president is een bange pestkopā
De Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi heeft totaal geen spijt van haar bezoek aan Taiwan, waardoor de spanningen met China zijn opgelopen. In haar eerste interviews op Amerikaanse bodem sinds haar AziĆ«trip zegt ze dat het āhet waard wasā en noemt ze de Chinese president Xi Jinping āeen bange pestkopā.
-
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit Belgiƫ. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Zwitserse gletsjers openbaren geheimen door hitte: menselijke botten en vliegtuigwrak doemen op
Door recordhitte in de Alpen deze zomer komen oude geheimen aan het licht. Wandelaars hebben bij de smeltende gletsjers in Zwitserland overblijfselen gevonden van twee menselijke lichamen. Ook is er een vliegtuig teruggevonden dat al ruim 50 jaar spoorloos was.