Volledig scherm
Toeristen in Magaluf op Mallorca. © AP

Ibiza en Mallorca zijn ‘dronkenschapstoerisme’ zat en gaan balconing zwaar beboeten

De regering van de Balearen gaat het zogenaamde ‘dronkenschapstoerisme’ op delen van Ibiza en Mallorca aan banden leggen. Zo is reclame voor happy hours vanaf vandaag verboden, net als de avondverkoop van alcohol in winkels. Toeristen die van het balkon van hun hotelkamer in het zwembad springen, kunnen voortaan rekenen op een flinke boete.

Die boetes variëren van 6000 tot 60.000 euro. Wie zich schuldig maakt aan dit zogenoemde ‘balconing’ wordt ook stante pede uit zijn of haar hotel gezet. 

Het nieuwe decreet waarin deze zaken zijn vastgelegd, volgens Spaanse media het eerste in zijn soort in Europa, geldt voor het West End van San Antonio op Ibiza en voor Playa de Palma en Magaluf op Mallorca. In deze drie gebieden mag geen reclame meer worden gemaakt die verwijst naar alcoholgebruik zoals happy hours en open bars (het afhuren van een bar met onbeperkt alcohol, red.) en formules als ‘2x1' of  ‘3x1' waarbij geldt: twee of drie halen, één betalen. 

Alcoholische dranken moeten voortaan voor een eenheidsprijs worden aangeschaft. Winkels mogen geen alcohol meer verkopen tussen 21.30 uur en 08.00 uur. Hotels die een all-inclusive verblijf aanbieden, moeten alcohol ook aan banden leggen.

De razend populaire ‘partyboten’ worden eveneens aan banden gelegd. Er komen geen nieuwe vergunningen meer voor zulke ‘zuipschuiten’ totdat deze activiteit is gereguleerd. Daarvoor is twee jaar uitgetrokken. Boten met een vergunning mogen toeristen niet meer laten in- of uitstappen in bovengenoemde drie gebieden. 

Britse jongeren

Dronken toeristen veroorzaken al langer grote overlast op Mallorca en Ibiza. Het zijn vooral jongeren, volgens Spaanse media vaak afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Bij hen is ‘balconing’ populair. Na een avondje stappen keren ze dronken terug in het hotel en hitsen ze elkaar op om van het balkon in het zwembad te springen.

De Spaanse overheid waarschuwt toeristen al jaren voor de risico’s van de levengevaarlijke trend. Daarbij zouden jaarlijks gemiddeld zes slachtoffers vallen. De Britse regering zette in 2012 zelfs bekende Engelsen in om jongeren uit het Verenigd Koninkrijk ervan te overtuigen niet mee te doen aan balconing.

Schoonspringkampioen

De Britse consul op de Balearen, de eilandengroep waarvan Ibiza deel uitmaakt, betrok de Britse olympisch kampioen schoonspringen Tom Daley in een waarschuwingscampagne. ‘Laat springen over aan professionals,’ zo luidde de boodschap. De olympiër drukte de jeugd ook op het hart dat het zeer onverstandig is om te gaan zwemmen met drank of drugs in je lijf. 

Volledig scherm
Balconing. © YouTube
  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’