Volledig scherm
De van spionage verdachte Paul Whelan blijft voorlopig in een Russische cel zitten. © EPA

In Rusland opgepakte Amerikaan had 'geheime informatie’ in zijn bezit

Een Amerikaan die in Rusland is opgepakt op verdenking van spionage, had documenten met staatsgeheimen in zijn bezit. Dat zei de advocaat van deze Paul Whelan tegen het Russische persbureau TASS.

Volledig scherm
Whelan. © REUTERS

,,Ik kan bevestigen dat Whelan op het moment van zijn aanhouding een aantal documenten had met staatsgeheimen’’, aldus advocaat Vladimir Zjerebenkov. ,,Ik kan niet in detail treden.’’ Het is daardoor nog onduidelijk over wat informatie het zou gaan en wat de Amerikaan daarmee van plan zou zijn geweest.

De Russische veiligheidsdienst FSB verdenkt de Amerikaan van spionage. De Russische autoriteiten arresteerden de Amerikaanse oud-marinier uit Michigan eind vorig jaar. De 48-jarige Whelan was toen volgens zijn familie in Moskou voor een bruiloft, maar verscheen daar nooit. 

Ruilen voor spionne

Zijn familie stelt dat hij simpelweg als gids optrad voor de Amerikaanse bruiloftsgasten van een vriend die met een Russische vrouw ging trouwen. ‘Zijn onschuld is niet te betwisten’, schreef zijn tweelingbroer David in een verklaring. 

Voormalige Amerikaanse inlichtingenmensen vermoeden dat Rusland Whelan wil ruilen voor een van spionage verdachte Russische, ‘femme fatale’ Maria Boetina, die vastzit in de Verenigde Staten. Zij noemen het onwaarschijnlijk dat Whelan daadwerkelijk een spion is. 

Niet voorwaardelijk vrij

De arrestatie van Whelan volgde twee weken nadat Boetina (30) in Washington verklaarde schuldig te zijn aan een poging de Amerikaanse politiek te beïnvloeden. Ze deed dat met hulp van een Russische politicus. Boetina zit vast en wacht op veroordeling.

De rechtbank in Moskou heeft nu besloten Whelan niet voorwaardelijk vrij te laten, bericht persbureau Interfax. Whelan riskeert volgens TASS een gevangenisstraf van 10 tot 20 jaar. Hij heeft naar verluidt niet alleen de Amerikaanse nationaliteit, maar ook een Iers, Canadees en Brits paspoort.

Volledig scherm
De van spionage verdachte Russin Maria Boetina. © Privéfoto