Indonesië maakt seks buiten het huwelijk strafbaar: ook voor toeristen
In Indonesië heeft het parlement dinsdag wetswijzigingen goedgekeurd die onder andere seks buiten het huwelijk verbieden, op straffe van maximaal een jaar cel. Ook op samenwonen voordat je elkaar het jawoord hebt gegeven, ligt een straf van maximaal zes maanden. De nieuwe wetgeving geldt voor zowel Indonesische burgers als toeristen die in het land verblijven.
Beschuldigingen van overspel moeten gebaseerd zijn op politierapporten die zijn ingediend door een echtgenoot, ouders of kinderen. Met de nieuwe wetgeving zou ook het promoten van anticonceptie en religieuze godslastering illegaal zijn. Daarnaast zal in het herziende wetboek van strafrecht ook het beledigen van de president of staatsinstellingen en het uiten van meningen die ‘niet in lijn zijn’ met de Indonesische staatsideologie strafbaar worden.
Ondanks felle kritiek van tegenstanders gaven de leden van het Huis van Afgevaardigden gisteren in een plenaire vergadering groen licht voor het wetsvoorstel.
Burgerlijke vrijheden
Al decennia wordt in Indonesië gewerkt aan een herziening van het wetboek van strafrecht. Dat gaat moeizaam: de laatste poging strandde in 2019, toen tienduizenden mensen bij landelijke protesten demonstreerden tegen een reeks wetten die ‘burgerlijke vrijheden’ zouden beknotten.
Ten opzichte van dat wetsvoorstel is er nu maar weinig aangepast. Eén aanpassing is dat iemand die is veroordeeld tot de doodstraf, de kans krijgt dat zijn straf wordt omgezet naar levenslang na tien jaar goed gedrag. Overeind blijft onder andere de strafbaarstelling van abortus, met uitzondering voor slachtoffers van verkrachting en vrouwen met levensbedreigende medische aandoeningen, op voorwaarde dat de foetus minder dan twaalf weken oud is.
Ook wilden islamitische groeperingen homoseks illegaal maken. Na een felle discussie tussen wetgevers werd dat voorstel uiteindelijk ingetrokken. Voor sommigen wordt het gezien als een overwinning voor de lhbti-minderheid in het land.
Kritiek
Mensenrechtenactivisten hadden er eerder bij het Huis van Afgevaardigden op aangedrongen de nieuwe regels niet aan te nemen, omdat ze volgens hen in strijd zijn met de burgerrechten in het grootste moslimland ter wereld. De nieuwe wetgeving moet in 2025 in werking treden.
Maandag trokken nog honderden mensen in verschillende Indonesische steden de straat op om tegen het voorstel te protesteren. Verwacht wordt dat er nog meer protesten komen nu de wet is goedgekeurd.
Meer kwaad dan goed
Organisaties uit het bedrijfsleven uitten eveneens hun zorgen. Zij vrezen dat de artikelen, die ook voor buitenlanders gelden, gevolgen zullen hebben voor het toerisme en Indonesië ook minder aantrekkelijk zullen maken voor expats. ,,Dit doet meer kwaad dan goed”, zegt Shinta Widjaja Sukamdani, plaatsvervangend voorzitter van de Indonesische werkgeversorganisatie Apindo. ,,Vooral voor bedrijven die zich bezighouden met toerisme en horeca.”
Viceminister van Justitie Edward Omar Sharif Hiariej zei voorafgaand aan de stemming trots te zijn dat zijn land een wetboek van strafrecht krijgt dat ‘in overeenstemming is met de Indonesische waarden’ en dat het tijd is om de wetten uit de koloniale periode achter zich te laten. De Indonesische bevolking is overwegend moslim, maar bestaat ook uit aanhangers van andere religies zoals het hindoeïsme en het christendom.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amerikanen doden IS-leider in Somalië
Het Amerikaanse leger zegt tijdens een operatie in het noorden van Somalië een van de leiders van Islamitische Staat (IS) te hebben gedood. De troepen hoopten Bilal al-Sudani gevangen te kunnen nemen, maar hij overleefde het vuurgevecht niet dat ontstond bij zijn arrestatie. Nog tien andere IS-strijders kwamen om het leven. -
Tienduizenden Israëli demonstreren tegen regering-Netanyahu
Ondanks de angst voor terreuraanslagen hebben in Israël zaterdagavond toch weer tienduizenden mensen gedemonstreerd tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. De grootste menigte had zich opnieuw verzameld in Tel Aviv maar de protesten klonken ook in andere steden, waaronder Jeruzalem bij de woning van president Isaac Herzog. -
Aanvaller met mes bij metrostation in hart van Europese wijk in Brussel, drie gewonden
Een 30-jarige man heeft in een metrostation in het hart van de Europese wijk van Brussel mensen aangevallen met een mes. Er is sprake van drie gewonden, waarvan er één in levensgevaar zou verkeren. Dat meldt de politie. Zij heeft de dader aangehouden, zegt de burgemeester. Justitie heeft geen aanwijzingen dat het om een terreurdaad zou gaan. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Indonesië wil seks buiten huwelijk strafbaar stellen, ook verbod op kritiek op staatsideologie
Op seks buiten het huwelijk komt in Indonesië een celstraf te staan van maximaal één jaar. Ook samenwonen voordat je het jawoord aan elkaar geeft wordt verboden. Het Indonesische parlement zal daar vermoedelijk nog deze maand nieuwe wetgeving voor aannemen.
-
Van Dyck-schilderij stond ‘vol vogelpoep’ in schuur, nu voor miljoenen geveild
Een in een schuur gevonden, verwaarloosd kunstwerk van de Vlaamse schilder Anthony van Dyck is in New York geveild voor 3,1 miljoen dollar. De man die het aan de achterkant met vogelpoep besmeurde schilderij jaren geleden ontdekte, had het voor 600 euro gekocht. -
-
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.