Indonesië maakt seks buiten het huwelijk strafbaar: ook voor toeristen
In Indonesië heeft het parlement dinsdag wetswijzigingen goedgekeurd die onder andere seks buiten het huwelijk verbieden, op straffe van maximaal een jaar cel. Ook op samenwonen voordat je elkaar het jawoord hebt gegeven, ligt een straf van maximaal zes maanden. De nieuwe wetgeving geldt voor zowel Indonesische burgers als toeristen die in het land verblijven.
Beschuldigingen van overspel moeten gebaseerd zijn op politierapporten die zijn ingediend door een echtgenoot, ouders of kinderen. Met de nieuwe wetgeving zou ook het promoten van anticonceptie en religieuze godslastering illegaal zijn. Daarnaast zal in het herziende wetboek van strafrecht ook het beledigen van de president of staatsinstellingen en het uiten van meningen die ‘niet in lijn zijn’ met de Indonesische staatsideologie strafbaar worden.
Ondanks felle kritiek van tegenstanders gaven de leden van het Huis van Afgevaardigden gisteren in een plenaire vergadering groen licht voor het wetsvoorstel.
Burgerlijke vrijheden
Al decennia wordt in Indonesië gewerkt aan een herziening van het wetboek van strafrecht. Dat gaat moeizaam: de laatste poging strandde in 2019, toen tienduizenden mensen bij landelijke protesten demonstreerden tegen een reeks wetten die ‘burgerlijke vrijheden’ zouden beknotten.
Ten opzichte van dat wetsvoorstel is er nu maar weinig aangepast. Eén aanpassing is dat iemand die is veroordeeld tot de doodstraf, de kans krijgt dat zijn straf wordt omgezet naar levenslang na tien jaar goed gedrag. Overeind blijft onder andere de strafbaarstelling van abortus, met uitzondering voor slachtoffers van verkrachting en vrouwen met levensbedreigende medische aandoeningen, op voorwaarde dat de foetus minder dan twaalf weken oud is.
Ook wilden islamitische groeperingen homoseks illegaal maken. Na een felle discussie tussen wetgevers werd dat voorstel uiteindelijk ingetrokken. Voor sommigen wordt het gezien als een overwinning voor de lhbti-minderheid in het land.
Kritiek
Mensenrechtenactivisten hadden er eerder bij het Huis van Afgevaardigden op aangedrongen de nieuwe regels niet aan te nemen, omdat ze volgens hen in strijd zijn met de burgerrechten in het grootste moslimland ter wereld. De nieuwe wetgeving moet in 2025 in werking treden.
Maandag trokken nog honderden mensen in verschillende Indonesische steden de straat op om tegen het voorstel te protesteren. Verwacht wordt dat er nog meer protesten komen nu de wet is goedgekeurd.
Meer kwaad dan goed
Organisaties uit het bedrijfsleven uitten eveneens hun zorgen. Zij vrezen dat de artikelen, die ook voor buitenlanders gelden, gevolgen zullen hebben voor het toerisme en Indonesië ook minder aantrekkelijk zullen maken voor expats. ,,Dit doet meer kwaad dan goed”, zegt Shinta Widjaja Sukamdani, plaatsvervangend voorzitter van de Indonesische werkgeversorganisatie Apindo. ,,Vooral voor bedrijven die zich bezighouden met toerisme en horeca.”
Viceminister van Justitie Edward Omar Sharif Hiariej zei voorafgaand aan de stemming trots te zijn dat zijn land een wetboek van strafrecht krijgt dat ‘in overeenstemming is met de Indonesische waarden’ en dat het tijd is om de wetten uit de koloniale periode achter zich te laten. De Indonesische bevolking is overwegend moslim, maar bestaat ook uit aanhangers van andere religies zoals het hindoeïsme en het christendom.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zware gevechten gaande in Donetsk: ‘Voorbereiding grote Russische aanval aan de gang’
Oekraïense troepen zijn vandaag verwikkeld in zware gevechten met Russische eenheden rond en in de stad Voehledar, even zuidelijk van Donetsk in het oosten van Oekraïne. Beide partijen claimen de laatste dagen successen in het vrijwel met de grond gelijk gemaakte industriestadje, waar voor de oorlog 17.000 mensen woonden. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
met video
Koster vermoord, priester gewond bij kapmesaanval Spanje: politie vermoedt jihadistisch motief
De Spaanse politie gaat ervan uit dat de Marokkaan die gisteravond in Algeciras in twee kerken een priester ernstig heeft verwond en een koster vermoord jihadistische motieven had. Justitie onderzoekt in deze zaak een terroristische aanslag. Maar de dader had geen eerdere veroordeling en was niet bekend als mogelijke jihadist. In juni werd bepaald dat hij Spanje moest verlaten. -
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
met video
Na dubbele amputatie rent Louie (2) als een ‘bladerunner’ net zo hard als andere peuters
De 2-jarige Louie Brown zou nooit kunnen lopen na de noodgedwongen amputatie van zijn beide benen. Nu rent de Amerikaanse peuter bijna net zo hard als zijn leeftijdgenoten. Met dank aan protheses. Zijn ouders delen hartverwarmende beelden van zijn eerste ‘loopjes’.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUM
Beelden ‘wrede’ arrestatie Tyre Nichols door politie in VS worden straks vrijgegeven: ‘Hou mijn hart vast’
In de Verenigde Staten worden vijf agenten vervolgd voor de dood van een zwarte man in Memphis. De 29-jarige Tyre Nichols overleed drie dagen na zijn gewelddadige arrestatie begin deze maand. Beelden van dat moment worden vanavond openbaar gemaakt. ,,Het zullen hele heftige, wrede beelden zijn. Ik hou mijn hart vast voor wat we gaan zien.’’ -
Indonesië wil seks buiten huwelijk strafbaar stellen, ook verbod op kritiek op staatsideologie
Op seks buiten het huwelijk komt in Indonesië een celstraf te staan van maximaal één jaar. Ook samenwonen voordat je het jawoord aan elkaar geeft wordt verboden. Het Indonesische parlement zal daar vermoedelijk nog deze maand nieuwe wetgeving voor aannemen.