Indonesië vandaag naar de stembus, klus van jewelste tot in elke uithoek
Indonesië beleeft vandaag een enorme krachttoer. Ruim 193 miljoen mensen kiezen een president, een parlement en lokale bestuurders. Vijf vragen over de grootste verkiezingen ooit op één dag.
1. Wie zijn de kanshebbers voor het presidentschap?
In tegenstelling tot de verkiezingen voor nationale en lokale volksvertegenwoordigers (met 8000 kandidaten!) is de race om het presidentschap overzichtelijk. Er zijn maar twee kandidaten, dezelfde als in 2014: zittend president Joko Widodo (57) en Prabowo Subianto (67). Allebei hebben ze een 'running mate', een vice-president. Widodo gooit Ma'ruf Amin (76), een vooraanstaand leider van de moslimgemeenschap, in de strijd. Subianto doet een beroep op Sandiaga Uno (49), eigenaar van een groot zakenimperium. Het verschil in afkomst tussen zittend president en uitdager is groot. Prabowo behoort tot de oude politieke en militaire elite. De ex-generaal (Special Forces) is getrouwd met de dochter van wijlen dictator Soeharto. Widodo komt uit de lagere middenklasse. Hij exporteerde ooit meubels.
2. Wat zijn de belangrijkste verkiezingsthema's?
Joko Widodo koestert zijn afkomst als gewone man. De strijd tegen armoede en ongelijkheid vormt voor hem een groot thema. De afgelopen vijf jaar maakte hij veel werk van het verbeteren van de infrastructuur en investeerde in snelwegen, bruggen en havens. Ook sneed hij in de bureaucratie, zorgde voor lage prijzen voor brandstof en cement en voor meer controle over de eigen grondstoffen. Terwijl Widodo optimistisch is over de toekomst van Indonesië, zegt Prabowo dat die op instorten staat. Het land zou te afhankelijk zijn van buitenlandse investeringen, vooral uit China. Hij wil de economie aanzwengelen met een belastingverlaging van 8 procent.
3. Speelde religie een rol in de campagne?
Jazeker. Widodo is een gematigd moslim. Zijn tegenstanders verwijten hem dat hij geen 'echte' moslim is. Hij wordt er zelfs van beschuldigd 'anti-islam' te zijn, een ernstige aantijging in een land waar ruim 90 procent van de bevolking moslim is. Om te bewijzen dat hij wel een goed moslim is, ging Widodo op pelgrimstocht naar Mekka en koos hij als running mate de militante moslimleider Ma'ruf Amin. Zo propageert Amin fatwa's tegen religieuze minderheden en mensen met een 'verkeerde seksuele geaardheid'. Volgens mensenrechtenactivisten hebben die geleid tot dodelijk geweld.
4. Wat zeggen de peilingen?
De peilingen in Indonesië zijn niet erg betrouwbaar. Bovendien is er een groot aantal (nieuwe) jonge kiezers. Beide kampen hebben daarom intensief campagne gevoerd op sociale media. Eind maart wezen peilingen uit dat Widodo opnieuw zal winnen. Hij stond op 54 procent van de stemmen, Prabowo op 35 procent.
Ook volgens de laatste peilingen gaat zittend president Widodo gaat ruim aan kop. Uit onofficiële schattingen van meerdere organisaties blijkt dat ‘Jokowi’ meer dan 10 procentpunten voorloopt op zijn uitdager, ex-generaal Prabowo Subianto.
Het Centrum voor Strategische en Internationale Studies (CSIS) in Jakarta meldt zelfs dat de zittende leider op bijna 57 procent van de stemmen staat, tegenover ruim 43 procent voor Subianto. Widodo versloeg de voormalige generaal ook al bij de vorige presidentsverkiezing in 2014.
De verwachte opkomst is 75 procent van het electoraat.
5. Wanneer hebben we een winnaar?
Televisiezenders zullen na het sluiten van de stembussen de eerste prognoses brengen, maar ook die moeten met een korreltje zout worden genomen. Gezien de omvang van Indonesië en van de verkiezingen duurt het ten minste enkele dagen voordat alle stemmen zijn geteld. De officiële uitslag wordt volgende maand verwacht. De zevende president van Indonesië zal op 20 oktober worden beëdigd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoogste rechter buigt zich over lot ‘depressieve’ olifant Happy in dierentuin New York
Welke rechten heeft een olifant in een dierentuin? In de hoogste rechtbank van de staat New York proberen advocaten een ongelukkige olifant vrij te krijgen. -
Rangers-fan redt in Sevilla leven van Nederlandse toerist die hartaanval krijgt in bus: 'Arts, help!’
Een oudere Nederlandse toerist is door een Schotse voetbalsupporter gered nadat hij onwel werd tijdens een bustour door de Zuid-Spaanse stad Sevilla. De Nederlander kreeg een hartaanval en zakte voor de ogen van zijn echtgenote ineens in elkaar. ,,Het was best eng, ik dacht dat hij het niet zou halen." -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Iran speelt weer sinister spel met ter dood veroordeelde arts
De Zweeds-Iraanse arts Ahmadreza Djalali lijkt vandaag toch niet te zijn geëxecuteerd door Iran. Het Iraanse persagentschap ISNA meldde eerder dat de arts en wetenschapper van het Karolinska Instituut in Stockholm uiterlijk 21 mei ter dood zou worden gebracht. De executie werd al eerder uitgesteld.
-
met video
Zeker 60 doden door overstromingen in India en Bangladesh
De overstromingen in het noordoosten van Bangladesh en in India hebben aan zeker 60 mensen het leven gekost. Dat melden de autoriteiten zondag. In India lieten zeker 50 mensen het leven, in Bangladesh 10. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
met video
Activiste dringt door tot rode loper Cannes en protesteert tegen seksueel geweld in Oekraïne
Een vrouw heeft vrijdagavond tijdens een première op het festival van Cannes geprotesteerd tegen het seksueel geweld jegens vrouwen in Oekraïne. De vrouw trok op de rode loper een groot deel van haar kleren uit. Op haar lichaam had zij met verf de tekst Stop raping us (‘Hou op ons te verkrachten’) geschreven, over de kleuren van de Oekraïense vlag.